Keinoalkuinen raskaus ja papp-a arvo
Hei!
Olen raskaana nyt vk 12+4. Nt ultra tehtiin ä.polilla 12+3. Raskaus on saanut alkunsa lahjasoluhoidolla.
Alkiot olivat alunperin hitaita (2 siirrettiin). Raskaus alkoi yksisikiöisenä hieman hitaasti. Sikiö vastasi alussa n. 4 pv pienempää ja nyt nt ultrassa eroa oli enää päivä. Sikiötä lääkäri kehui oppikirjamaiseksi ja sanoi ettei huolta ole. Turvotusta oli 1,5 mm Kuitenkin veriseula hälytti johtuen pienestä papp-a arvosta (0,22 mom), jota lääkärikin katseli huolissaan. Kun laskuriin sitten korjattiin solun luovuttajan ikä riski pieneni huomattavasti, 1:800. Lääkäri sanoi asian olevan siten ok.
Mieltä jäi kuitenkin vaivaamaan tuo papp-a arvo. Virtaukset yms tutkittiin eikä niissä nähty poikkeavaa. Sikiötä syynättiin eikä ainoatakaan down merkkiä ollut toistaiseksi näkyvissä. Kontrolliultaan sikiön kasvusta yms menen kuukauden päästä. Silloin mietitään menenkö punktioon.
En saa silti mielestä tuota riskilukemaa. Miten ikä voi vaikuttaa arvoon noin voimakkaasti ja onko noin pienellä papp-a arvolla jotain muuta merkitystä?
Kysymyksestä ei käy ilmi kysyjän eikä munasolun luovuttajan ikä eikä alkuperäinen riskiluku. Munasolun ikä on se, jolla riski pitääkin laskea. Jos ikäeroa on useampi vuosi ja varsinkin jos kysyjä on 40 vuoden tienoilla, on hyvinkin todennäköistä, että riskulukuun tulee merkittävä ero.
PAPP-A on keinoalkuisissa raskauksissa spontaaneitä raskauksia usein matalampi. Trisomiariskiä laskettaessa se on vain muuttuja muiden ohessa. Tutkimusten perusteella matala PAPP-A saattaa liittyä erilaisiin raskauskomplikaatioihin, kuten esim. pieneen syntymäpainoon, ennenaikaisuuteen, pre-eclampsiaa. Näin ei kuitenkaan ole suinkaan jokaisessa raskaudessa. Ei ole tiedossa tarkkaa raja-arvoa, milloin riski suurenee, mutta se toteutuu joka tapauksessa vain pienessä osassa näitä raskauksia. Seurantaohjeet vaihtelevat varmaankin sairaaloittain, mutta esim. HYKS:ssä ei ainakaan toistaiseksi rutiinisti ohjelmoidaan mitään kontrolleja. Tutkimusta asian tiimoilta tehdään. Pelkkä matala papp-a tuskin on kuitenkaan kromosomitutkimuksen indikaatio.
Ystävällisin terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri