Alkoholi ja alkuraskaus/hedelmöittyminen

Kysymys 

Hei!

Eli, olen raskaana. HCG-kokeiden jälkeen huolestuin kovasti, onko alkiolla "kaikki hyvin", ja onko se kehittynyt normaalisti. Olen siis juonut paljon alkoholia hedelmöittymisen jälkeen, ja aivan alkuraskaudessa. Onko "tuleva vauvani" nyt kehitysvammainen tai hänellä on kehityspoikkeamia? (Aivoissa, keskushermostossa..). Asia pelottaa minua todella paljon, sillä alkion tärkeimmät kehitysvaiheethan tapahtuvat raskauden alkuviikoilla. Ja nyt minulla on ihan hirveä paniikki päällä siitä, että olen alkoholin juomisella aiheuttanut alkiolle jotain pysyviä, vakavia vaurioita; esim. aivovaurioita, keskushermostovaurioita tms.

Lähden ihan alusta liikenteeseen:
- Otin viimeisen e-pillerin siis 2.11.2012.
- Tyhjennysvuoto alkoi maanantaina 5.11.2012. Tyhjennysvuoto kesti noin 3-4 päivää. Niukkaa vuotoa, niin kuin Yaz-pillereiden kanssa oli aina ollutkin. (Raskaustesti oli positiivinen 4.12.2012).

ALKOHOLIN KÄYTTÖÖN, ja alkoholin käytöstä:
- Ensimmäisissä juhlissa 23.11-24.11.2012 join paljon alkoholia. Olin kunnolla humalassa. Join sekä mietoja että erittäin vahvoja juomia. Hedelmöittyminen on siis tapahtunut ennen näitä juhlia. Tein kuitenkin ennen näitä kahden päivän juhlia raskaustestin, joka oli negatiivinen. (Tein raskaustestin, sillä en olisi missään tapauksessa juonut, mikäli olisin ollut raskaana.)
- Toiset juhlat olivat tasan viikko em. ensimmäisten juhlien jälkeen; 1.12.2012. Näissäkin juhlissa join alkoholia, aika paljonkin! (Tein ennen näitä toisiakin juhlia raskaustestin, joka oli negatiivinen!).
--> 3 päivää näiden toisten juhlien jälkeen raskaustesti olikin sitten positiivinen! Eli tein positiivisen raskaustestin tiistaina 4.12.2012. Tein raskaustestin "erittäin herkällä testillä". HCG-arvo oli perjantaina 7.12.2012 182. Tämä HCG-arvo otettiin veritestillä.
- HCG-arvo oli tiistaina 11.12.2012 819. Tämäkin HCG-arvo otettiin verestä.

KYSYMYKSIÄ:
Onko mahdollista, että olen alkoholin käytölläni aiheuttanut alkiolle jotain (vakavia, pysyviä) vaurioita? Onko olemassa kehityspoikkeamien, aivovaurioiden, keskushermostovaurioiden, "downin syndrooman" tms. mahdollisuus - ja nimenomaan alkuraskauden alkoholin käytön takia?
Tulisiko minun tehdä abortti? (En nimittäin halua, että olen alkoholin käytöllä aiheuttanut "tulevalla vauvalleni" vaurioita tms.)

Näkyisivätkö kehityspoikkeamat, jotka johtuvat alkoholin käytöstäni, raskaudenaikaisissa tutkimuksissa?

Käytän normaalisti todella, todella vähän alkoholia. Viimeksi olen juonut paljon alkoholia vappuna 2012 (eli 1.5.2012), sitä ennen ehkä tammikuussa 2012. Nyt on erittäin huono sattuma, että juuri nuo "alkoholi-juhlat" osuvat hedelmöittymiseen ja alkuraskauteen. Olen ihan paniikissa.

Olen erittäin kiitollinen asiantuntevasta vastauksestasi!

Vastaus 

On toki hyvä, että suhtaudut vastuullisesti raskauteen. Onneksi juomisesi on ajoittunut aivan hedelmöittymisaikoihin, jolloin alkio ei vielä ole niin herkkä ulkoisille tapahtumille kuin jo pari viikkoa myöhemmin. Melkoisella varmuudella mitään vauriota alkiolle ei ole tapahtunut. Mitään syytä raskauden keskeuyttämiseen ei ole alkon vuoksi, kunhan jatkossa pídättäydyt sen käytöstä.

Sinänsä mitään turvarajaa sille, mikä määrä alkoholia on sikiövaarallista ei ole, joten kannattaa välttää alkoholia raskauden aikana kokonaan. Ei myöskään ole keinoja selvittää sikiövaikutuksia raskausaikana, ellei sitten kyseessä ole oikein kunnollinen alkoholisyndrooma, jolloin sikiöstä voidaan nähdä ultraäänellä tiettyjä tyyppilöydöksiä.

Nauti raskaudesta ja elä nyt sikiön ehdoilla.

Ystävällisin terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri