Pieni lakimitta

Kysymys 

Hei! Kävin nt-ultrassa rv 12+4, jolloin sikiö vastasi viikkoja 12+0 ja sikiön mitaksi on merkitty 53 (pää-perämitta?). Laskettua aikaa ei muutettu. Rakenneultrassa kävin rv 21+4, jolloin sikiö vastasi viikkoja 19+4, b-mitta oli 45, reisimitta ja vartalonympärys olivat 19+, muistaakseni jäljessä alle viikon raskausviikkoihin nähden. Saimme ajan kontrolliultraan pään koon takia.

Kontrolliultra oli rv 25+4 ja sikiön on kirjoitettu vastanneen viikkoja 22+3. B-mitta oli 54 ja taas reisimitta ja vatsanympärys jätättivät 22+ alle viikon. Painoarvio oli jotain päälle 600g, muistaakseni yli 650g. Saimme taas ajan kontrolliultraan kolmen viikon päähän, tällä kertaa lääkärille, kun aikaisemmat ultrat on tehnyt kätilö. Sikiön rakenteetovat olleet jokaisen ultran mukaan kunnossa eikä mitään muuta poikkeavaa ole löytynyt. Alkuraskauden verikokeen tuloksia meille ei kerrottu, mutta kuulemma jos olisivat olleet hälyttäviä, niistä olisi tullut kirje kotiin.

Mistä nämä voivat kertoa? Olemme miehen kanssa molemmat melko pieniä, joskin vastasyntyneenä ihan normaalikokoisia. Itse olen ollut 51cm, 3440g ja päänympärys 33,5 ja mies oli 50,5cm, 3380g ja päänympärykseksi on merkitty 33–34,5. Minulla myös sisarukset ovat olleet aina pienehköjä ja siroja. Voisiko syy olla vain perimässä?

Seuraavan ultran odottelu tuntuu todella raskaalta. Olen yrittänyt etsiä tietoa, mutta tuntuu, ettei mikään ole vastannut täysin omaa tilannettani. Kätilöt eivät ole paljoakaan sanoneet, ovat vain todenneet että hyvähän se on että seurataan ja että syy voi olla täysin geneettinen.. Mutta mitä tämä voi tarkoittaa, pahimmassa tapauksessa? Todennäköisimmin?

Olen myös alusta asti ollut sitä mieltä, että hedelmöitys on tapahtunut viikon myöhemmin. Minua ei kuitenkaan ole tässä asiassa juurikaan kuunneltu, ja viime ultrassa kätilö sanoi, että ei usko siihen kun kumminkin nt-ultrassa vastasi aika hyvin viikkoja...

Vastaus 

Mitään yksittäistä, tyhjentävää vastausta ei ole. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että sikiön kasvu hivenen hidastuu. Jälleen kaipaisin pään ympärysmitan tietoa. Se on paremmin vertailtavissa, sillä pää voi olla kapea erilaisista syistä. Kallon saumat tulee tarkistaa.

3 viikkoa kasvun jätätystä tuossa vaiheessa olisi mielestäni jo syy tutkia sikiön kromosomitkin. Raskausviikko 26 vaihe on tietysti jo myöhäinen ajatellen raskauden keskeyttämistä (jos poikkeava löydö) ja varhainen lapsivedenmenon / ennenaikeisen synnyksen käynnistämisriskiä lapsivesipunktion seurauksena ajatellen. Ehkä jonkin verran myöhemmin vasta näyte, jos siihen päädytään.

Noin varhain alkava kaikkien mittojen kasvun jätätys harvoin on perinnöllistä. Osa istukkaperäisistä kasvuhidastumista tulee esiin jo noinkin varhain. Sikiön kasvun ja voinnin seuraaminen on tärkeää asiaan perehtyneellä poliklinikalla. Mitään erityistä tilanteelle ei voi tehdä, mutta tarvittaessa (myöhemmin) ehkä arvioitava synnytyksen ajankohtaa.

Ystävällisin terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri