Seksuaalisuus ym. ongelma

Kysymys 

Hei,
minulla 32-vuotias vaikeasti kehitysvammainen down-poika, (tai siis jo mies), hänellä on autistisia piirteitä, eikä hän esimerkiksi puhu. Nyt hän on alkanut jatkuvasti "räpläämään" sukupuolielintään, niin että housujen päältäkin hän pyrkii siirtämään vaipan syrjään, jolloin myös pissatessa hän kastelee housut, kun vaippa ei ole esteenä. Sitten hän repii vaippaansa ja työntää sen massaa suuhunsa. Toinen asia on hänen jatkuva halunsa kosketella kakkaansa, esim wc-pöntöllä istuessaan. Sehän on todella epämiellyttävää, vaikkakaan ei vaarallista.

Mitä neuvoisitte tehtäväksi näissä asioissa? Hän asuu kuntoutuskeskuksessa, mutta sieltä ei ole keinoja löytynyt, paitsi haalarit joissa on vetoketju takan, mutta nekään eivät auta, kun lapseni vetää kätensä hihasta ja työntää sen näille alueille. Mitään ns. "peltihaalareita" en hänelle haluaisi puettavan. Onko teillä mitään neuvoa antaa minulle, jotta nämä tällaiset temput voitaisiin estää?

Vastaus 

Hyvä kysyjä,

Ongelma on todella vaikea. Keskustelin kokeneen kehitysvammalääkäri-ystäväni kanssa. Me kumpikin olemme joutuneet keksimään tuollaiselle "räpläämiselle" korvaavia toimintoja. Onhan mahdollista että pojaltanne puuttuu tekemistä, sanoi ystäväni. Muistin tytön, jonka kakan leipominen saatiin korvattua muovailuvahalla. Voihan joku palikkahomma tai värikynäriipustelu, paperin repiminen tai helmien pujottelu yms. viehättää.

Joidenkin pakkomielteiden takana voi olla masentuneisuus, jonka takia mielialalääkkeistä, kuten Risperidolista, voi olla apua. Muistan erään tytön, joka tarvitsi ulkona kävellessä taluttajan. Hänen pakkomielteensä oli potkia tätä toisella jalalla miltei joka askeleella. Masennuslääke sai tavan loppumaan, mutta kun lääke poistettiin, alkoi oire jälleen samanlaisena.

Ystäväni kertoi hyvätasoisesta autistimiehestä, joka sai pakkomielteeseen tällaista lääkettä. Kun se poistettiiin häneltä, pyysi hän sitä takaisin "koska hänellä oli niin paha olla". Poikanne asumispaikassa on varmaan saatavana lääkäri, joka voisi kokeilla noita mielialalääkkeitä, joissa on valinnanavaraa.

Valitettavasti niitä joutuu kokeilemaan, mutta yksilöllisesti hyvin sopiva saattaa löytyä.

Onnea vaikean oireilun helpottumiseen toivoen
Maija Wilska
kehitysvammalääkäri