Kehitysvammainen omaisten kuoltua

Kysymys 

Jos kehitysvammaisen henkilön oma äiti on edunvalvojana/omaishoitajana, eikä hänen jälkeensä ole muita lähisukulaisia kehitysvammaisesta vastaamaan niin mitkä ovat vaihtoehdot henkilön varalle omaisen jälkeen?

Vastaus 

Holhoustoimilaissa sanotaan, että "täysi-ikäisen edunvalvojana toimii henkilö, jonka tuomioistuin tai holhousviranomainen tehtävään määrännyt". Tähän tehtävään voidaan määrätä sopiva henkilö, joka on antanut siihen suostumuksensa. Laissa sanotaan edelleen: "Jos alaikäinen tai henkilö, jonka toimintakelpoisuutta on rajoitettu, on edunvalvojan kuoleman tai muun syyn johdosta ilman edunvalvojaa, tuomioistuimen on määrättävä hänelle edunvalvoja. Holhousviranomaisen tulee tarvittaessa tehdä käräjäoikeudelle hakemus edunvalvojan määräämiseksi."

Käräjäoikeuden kautta tässä joka tapauksessa mennään. Jos edunvalvojaksi ei löydy ketään ao. henkilön tuntemaa yksityishenkilöä, johon päämies luottaa ja jolla on edellytykset tuntea ja ymmärtää päämiehensä etu, käräjäoikeus nimeää edunvalvojaksi yleisen edunvalvojan eli virkaholhoojan. Tällainen tilanne syntyy silloin, jos päämies jää vaille edunvalvojaa sen takia, että edunvalvojana toiminut lähiomainen kuolee. Perunkirjoitusta ja mahdollista pesänjakoa varten on silloin pakko määrätä ulkopuolinen edunvalvoja kehitysvammaiselle henkilölle. Usein tämä määräys jää pysyväksi.

Näissä asioissa kannattaa ottaa yhteyttä maistraattiin. Lähimmän maistraatin yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.maistraatti.fi.

Heikki Seppälä
Kehitysvammaliitto