Lievästi autistisen ei toivottu käyttäytyminen
Kysymys koskee kehitysvammaisen, lievästi autistisen nuoren käyttäytymisen ohjaamista tai asiantuntemuksen löytymistä. Kyseiselle nuorelle ilmaantunut viime kuukausina pakonomaista huitomista ja siinä samalla itsensä "lyömistä". Kädet vaan tahdon vastaisesti lähtevät helikopteripyöritykseen ja siihen ei sanallinen kielto auta. Huiskiminen häiritsee arjen toimintoja, mm. syömistä. Hän ei kuitenkaan ole yhtään ahdistunut.
Mistä voisi saada ohjeita ja vinkkejä siihen miten toiminnan voisi kanavoida johonkin vähemmän häiritsevään toimintaa. Erityisesti käytös häiritsee asuntolassa, jossa hän tällä hetkellä asuu. Käytöksestä seuraa usen poistaminen yhteisistä tiloista. Siitä taas seurauksena nuoren hermostuminen ja vastustus. Nyt hyvät neuvot tarpeen.
Erikoiselle tai häiritsevälle käyttäytymiselle ei ole helppo löytää selitystä. Käyttäytymistä aiheuttavat tekijät ja ulkoiset käyttäytymispiirteet eivät ole missään säännönmukaisessa suhteessa toisiinsa. Sama käyttäytymispiirre (esim. käsien ns. viputtaminen) voi eri ihmisillä johtua täysin erilaisista syistä, ja toisaalta sama syy voi eri ihmisillä aiheuttaa aivan erilaisia käytösreaktioita. Jotta tämä menisi oikein vaikeaksi, pitää vielä muistaa, että yksi ja sama käyttäytymispiirre voi samalle ihmisellekin palvella monia tarkoituksia. Joskus se johtuu yhdestä syystä, toisella kerralla sen merkitys on aivan toinen. Joskus syy on puhtaasti neurologinen.
Niinpä tähänkään helikopteripyöritykseen ei voi noin vain neuvoa antaa. Siihen liittyy tämän henkilön kohdalla ainutkertaisia mekanismeja, jotka pätevät vain häneen eivätkä kehenkään muuhun. Oikotietä ei ole, pitää lähteä havainnoimaan, millaisissa tilanteissa ja milloin sitä esiintyy ja milloin sitä ei ainakaan esiinny. Ja niin edelleen. Suosittelen yhteydenottoa oman maakunnan AUNE-osaamisverkoston asiantuntijoihin, joiden kanssa sitten voi lähteä tekemään sitä arjen salapoliisityötä, jonka myötä tähänkin asiaan löytyy ymmärrystä. AUNE-osaamisverkoston yhteystiedot löytyvät osoitteesta http://www.autismiliitto.fi/aune-osaajaverkosto/.
Heikki Seppälä
Kehitysvammaliitto