Fas

Kysymys 

Miten otetaan puheeksi/ohjata eteenpäin jos on epäily fas?

Vastaus 

Tässä puhutaan siis sikiöaikaisen alkoholialtistuksen aiheuttamasta vauriosta. Näiden vaurioiden koko kirjoa merkitään kirjainyhdistelmällä FASD ja FAS on niiden vakavin muoto. FAS-diagnoosiin edellytetään tiettyjä kasvonpiirteitä, pienikasvuisuutta ja/tai aivojen kasvun rakennepoikkeavuutta. Sikiöaikaisen alkoholialtistuksen aiheuttamat vauriot voivat ilmetä myös oppimisvaikeuksina ja erilaisina epämuodostumina ja rakennepoikkeavuuksina muualla kuin keskushermostossa (esim. sydän, näkö, tukiranka jne.).

Kysyjä ei kerro, minkä ikäisestä henkilöstä on kyse. FASD-diagnoosin saamisen hankaluus on aina siinä, että äidin raskaudenaikainen alkoholinkäyttö pitää tavalla tai toisella todentaa. Usein se on mahdotonta, jos vuosia on ehtinyt kulua. Vaikka löytyisikin joku, joka muistaa tai tietää äidin juoneen runsaasti ja humalahakuisesti raskauden aikana, se ei välttämättä riitä todisteeksi.

Tässä Vernerissä on hyvä FASD-tietopaketti. Siitä saa paljon tietoa tuekseen, kun lähtee etsimään vastauksia. Se ensimmäinen taho, jonka kautta lähdetään liikkeelle voisi olla lasten kohdalla neuvolan tai koulun terveydenhoitaja ja aikuisten kohdalla oman kunnan vammaispalveluiden sosiaalityöntekijä. Nämä voivat omia reittejään käynnistää tutkimukset lapsen, nuoren tai aikuisen toimintakyvyn kartoittamiseksi ja tuen tarpeen selvittämiseksi.

Epäily äidin vahvasta alkoholinkäytöstä raskauden aikana on tärkeätä tuoda esiin. Sitten tarvitaan kasvutiedot, tiedot puhumaan ja kävelemään oppimisesta, mahdollisista kehityksen huolista ennen kouluikää ja ennen kaikkea mahdollisimman hyvä kuvaus koulunkäynnin sujumisesta. Neuropsykologinen tutkimus paljastaisi oppimisvaikeudet, jos sellaisia on. Terveydentilan kokonaisvaltainen kartoitus on aina paikallaan, kun epäillään sikiöaikaisen alkoholialtistuksen aiheuttamaa vauriota.

Mutta oman terveydenhoitajan tai sosiaalityöntekijän kautta aloitetaan.

Heikki Seppälä
Kehitysvammaliitto