Normaali niskaturvotusko?

Kysymys 

Hei!

Olisin kysynyt teiltä neuvoa eräässä niskaturvotukseen liittyvässä asiassa, joka jäi vaivaamaan. olen 31-vuotias ja odotan kolmatta lastamme. Minulle tehtiin siis ultraääni, jossa sikiön pääperämitta (Crl) oli 59,3 mm ja raskauden kestoksi ultraäänellä tuli 12+2. (Neuvolan laskurin mukaan raskauteni oli tuolloin 11+5, mutta minulla on lyhyt kuukautiskierto). Niskaturvotus oli 1,9 mm ja nenäluu näkyi. Nenäluuta ei sen kummemmin mitattu. Ultrahoitaja mittasi niskaturvotuksen moneen kertaan ja näyttikin minulle erästä käyrää, jossa luku 1,9 mm suhteutettuna sikiön kokoon olisi vielä normaali. Tämä jäi nyt kuitenkin vaivaamaan mieltäni, kun se mitattiin niin moneen kertaan ja asiaan tavallaan kiinnitettiin niin paljon huomiota, niin tuli mieleeni, että onko tuo niskaturvotus sittenkään normaalin rajoissa ja onko tässä nyt jokin kohonnut riski. Mitä veriseulaa en tullut pyytäneeksi, vaikka tiesin sen kyllä olevan mahdollista. Ultraustilanteessa vain ajattelin, ettei se ole tarpeellinen. Olisin erittäin kiitollinen vastauksesta!

Vastaus 

Pääperämitalla 59 mm niskaturvotuksen ylärajaksi on määritelty 2,5 mm eli 1,9 mm on täysin normaali niskaturvotus.

Niskaturvotuksen mittaaminen ei ole ollenkaan mikään helppo tehtävä, vaan vaatii suurta tarkkuutta. Useimmiten joudutaan mittaamaan useammasta eri projektiosta ennen kuin saadaan hyväksyttävä kuvakulma ja tulos. Mitttaus on millimetrin kymmenesosan tarkkuudella. Seulontaa osallistuminen on täysin vapaaehtoista ja perheiden itse päätettävissä. Mikäli päättää olla osallistumatta on tuo päätös hyväksyttävä myös itse jatkossa.

Veriseulan idea on, että se mittaa omalta osaltaan riskiä kromosomipoikkeavuuteen ja yhdessä niskaturvotuksen ja äidin iän kanssa huomioitaessa parantaa seulonnan osuvuutta.

Ystävällisin terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri