Aikuisen kehitysvamma

Kysymys 

Hei

Haluaisin tietää tarkoittaa tämä aikuisen ihmisen kohdalla kehitysvammaa?

Lääkärinlausunnossa lukee näin. Yhteenveto: Tässä tutkimuksessa tuli esille viitteitä tutkittavan kehityksellisestä neuropsykologisesta erityisvaikeudesta kielellisen prosesoinnin alueella. Nyt tutkituilta osin tvan päättelysuoriutuminen vastasi keskimääräisesti arvioituna vähän alle keskitasoa; kielellisen päättelysuoriutumisen vaihteluväli keskitasolta erittäin heikolle tasolle, näönvarainen päättelysuoriutuminen vaihteluväli keskitasolta vähän alle keskitasolle. Tvan muistisuoriutuminen vastasi keskimääräisesti arvioioituna vähän alle ikäryhmänsä keskitasoa. Näönvarainen muistisuoriutuminen sujui hieman kielellistä muistisuoriutumista paremmin. Psykomotoriikan osalta prosesointinopeutensa jäi selvästi alle ikäryhmänsä keskitason.

Kysyisin vielä, mitä tarkoittaa tuo viimeinen lause? Ja onko yleensä kehitysvammaisella ihmisellä tasainen vai epätasainen testiprofiili?

Vastaus 

Lääkärinlausuntoon on näköjään siteerattu psykologin lausuntoa. Kehitysvammaisuutta tämä lausunto ei tarkoita. Kyseisen henkilön sanallinen järkeily ja päättely sujuvat ehkä kankeasti ja tulokset ovat tehtävistä riippuen epätasaisia. Testeissä suoriutuminen jää monissa asioissa alle keskitason, mutta se ei vielä merkitse kehitysvammaisuutta. Itse asiassa joka toinen meistä jää alle keskitason, joka toinen on sitä parempi. "Vähän alle keskitason" tarkoittaa jotakin melko tavallista ja normaalia. Viimeisen virkkeen maininta "psykomotoriikan prosessointinopeudesta" viittaa todennäköisesti siihen, että näppäryys ja ketteryys jäävät hitaanpuoleisiksi ja ehkä hieman kömpelöiksi.

Vaikutelmaksi jää, että tutkittu henkilö suoriutuu parhaiten näkemällä ja tekemällä, mutta omassa tahdissaan. Kielellinen ja sanallinen päättely ja järkeily eivät ehkä ole hänen vahvuuksiaan. Kehitysvammaisuutta tässä ei tule näkyviin, korkeintaan jotakin oppimisen ja suoriutumisen lievää
työläyttä. Neuropsykologinen tutkimus on toki vasta yksi tutkimus ja se antaa tämän verran lisävalaistusta niihin huolenaiheisiin, joiden takia näihin tutkimuksiin on lähdetty.

Mitä kehitysvammaisiin tulee, tasaista testiprofiilia ei ole kovin monta kertaa urani aikana eteen tullut. Toimintakyvyn vahvuudet ja heikkoudet ovat kovin yksilöllisiä.

Heikki Seppälä
Erityisasiantuntija, psykologi
Kehitysvammaliitto