Munuaisaltaiden laajentuminen ja seuraukset

Kysymys 

Hei! Kävin rakenneultrassa alkuraskaudesta, jolloin huomattiin toisen munuaisaltaan laajentuma. Sain kontrollin viikolle 29+3. Nyt lääkärin mittasi laajentuman molemmissa munuaisissa, suurempi oli 12 mm ja pienempi 8,7 mm. Kudos oli kuitenkin molemmissa normaalia ja lapsivettä oli normaalisti eikä muita rakennepoikkeavuuksia löytynyt.

Kuinka vakava tilanne on ja onko laajentuma jo niin suuri, että kudos vaurioituu? Olen nyt viikolla 32 ja menossa taas kontrolliultraan ja asia vaivaa todella paljon.

Vastaus 

Munuaisaltaiden laajentuma on yksi yleisimmistä rakennepoikkeavuuksista. Se voi olla tois- tai molemminpuoleinen. Rakenneultran yhteydessä molemminpuoleisena (yleensä raja >4-5mm) se kuuluu nk. pieniin uä-merkkeihin. Niitä tulee olla 2 erilaista, jotta indikaatio lisäselvittelyille (lähinnä kromosomitutkimukselle) olisi. Yli 10 mm:n laajentuma liittyy yleisemmin virtsateiden rakennepoikkeavuuteen.

Syynä munuaisaltaan laajenemiselle on yleisimmin tukos jossakin kohtaa virtsankulkureitilla (munuainen-virtsajohdin-rakko-virtsaputki). Kun virtsa ei pääse vapaasti kulkemaan, laajentaa se kulkuväyläänsä. Tavallisin ahtauma sijoittuu munuaisen ja virtsajohtimen yhtymäkohtaan, jolloin nimenomaan munuaisaltaat laajenevat. Usein ahtaumakohta päästää kuitenkin jonkin verran virtsaa läpi ja siksi myös munuaisaltaan laajentuma vaihtelee. Seurannassa tarkkaillaan mm. munuaisten tilannetta.

Hankalimmillaan munuaisaltaat laajenevat niin paljon, että paine ohentaa varsinaista toimivaa munuaiskudosta, jolloin itse munuaisten toiminta kärsii. Noilla mitatuilla arvoilla tällaista ei vielä tapahdu.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri