Sydämessä takaisinvirtausta

Kysymys 

Olin kätilön tekemässä rakenneultrassa rv 20+4, ja mitat vastasivat 20+0 eli ei siinä huolta. Sydämessä oli kuulemma jonkinlainen fysiologinen takaisinvirtaus, mikä on normaalia näillä viikoilla. Se esiintyi vain välillä ja välillä virtaus oli aivan normaali. Kätilö joutui henkilökohtaisten syiden takia lähtemään hieman kesken, joten tämä jäi hieman epäselväksi. Mitään seurantaa hän ei kuitenkaan suositellut. Mistäköhän voisi olla kyse ja mihin viikkoon mennessä tuon olisi pitänyt olla poistunut? Kätilö kertoi, että näillä viikoilla ilmiö olisi normaali.

Kävin aiemmin jo yksityisellä lääkärillä ultrassa 18+0 (olin huolissani aiemman trisomian vuoksi). Lääkäri kertoi, että hyvä kun rakenneultra on tulossa, että sydän katsotaan vielä paremmin, kun hän ei pystynyt kaikkea siitä vielä varmistamaan. Sen verran jäi huolestuttamaan, että haluan vielä käydä yksityisellä ultrassa, mutta millä viikoilla ultra kannattaisi tehdä?

Vastaus 

Kysymyksestä ei käy selvästi esille, mistä on kysymys. Lähinnä mieleen tulee eteis-kammio-läppien kautta kulkeva verivirtaus. Mitään fysiologista takaisinvirtausta sydämessä ei kuitenkaan ole, ellei sitten ajatella avointa valtimotiehyttä, joka sulkeutuu syntymän jälkeen. Rakennetutkimuksen yhteydessä ei edes ole tarkoitus tehdä mitään väridopplertutkimuksia verenkierron suhteen. Vaatii paljon koulutusta ja kokemusta, että niihin pystyy ottamaan kantaa, ja tällaiset tutkimukset ovat yleensä lääkäreiden tekemiä.

Valitettavasti annetut tiedot ovat liian vaillinaisia, jotta kysymykseen voisi vastata. Kannattanee ottaa yhteyttä kyseessä olevaan kätilöön ja pyytää tarkennusta lausumalle. Sinänsä raskausviikolla 18 sydämen tarkastelu voi olla vielä hankalaa; riippuu toki paljolti näkyvyysolosuhteista, uä-koneesta ja tutkijan kokemuksesta.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri