Golfpallo sydämessä ja niskaturvotus

Kysymys 

Hei!

Olen 22. viikolla raskaana. Olen 34-vuotias ja kyseessä on toinen raskauteni.

Minua huolestuttaa raskausviikolla 21+2 rakenneultrassa löytynyt nk. golfpallo sydämen vasemmassa kammiossa. Muita softmarkereita ei löytynyt ja kehitys vastasi viikkoja. Ensimmäisestä ultrasta (viikolla 13+1) mieltä oli kuitenkin jo jäänyt painamaan 2,5 mm niskaturvotus. Verikokeen tulokset olivat seuraavat: hcG 1,1251 MoM ja PAPP-A 1,0688 MoM. Ne otettiin otettiin viikolla 10 + 2.

Voiko kyseisillä nt- ja verikoetuloksilla ja golfpallolla olla yhteys ja pitäisikö asiasta olla huolissaan?

Suurkiitos jo etukäteen vastauksesta! Asun ulkomailla ja siitä johtuen informaation saaminen tai sen oikein ymmärtäminen on ollut välillä todella vaikeaa.

Vastaus 

Kaikutiiviskirkastuma ("golfpallo") sikiön sydämessä on varsin yleinen löydös rakennetutkimuksen aikoihin. Tämä sikiön sydämessä nähtävä golfpallo on sydämen läppiä liikuttavissa lihaksissa oleva kalkkeutuma. Pääsääntöisesti löydös on aivan harmiton ja merkityksetön. Se kuuluu kuitenkin ns. pieniin ultraääni-markkereihin, jotka pienellä riskillä liittyvät esim kromosomipoikkeavuuksiin. Nykyään esim. HUS:n alueella edellytetään löytyvän kaksi erilaista markkeria ennen kuin ohjataan jatkotutkimuksiin. Toisaalta golfpallolöydös voi viitata (harvoin) myös sydänvikaan, joka yleensä on löydettävissä ultraäänitutkimuksella.

Seulalöydökset (nt ja veriarvot) on tutlkittavissa normaaleiksi. Jos nyt ei golfpallon lisäksi ollut mitään muuta poikkeavuutta rakenteissa tai mitoissa, on erittäin epätodennäköistä, että sikiöllä olisi mitään merkittävää ongelmaa.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri