Seerumiseula, molemmat arvot korkealla

Kysymys 

Hei!

Kävin alkuraskauden seerumiseulassa rv 10+3. Hcg-arvoni on 116 ja papp-a 2230. Ymmärtääkseni molemmat arvoista on (liian) korkealla? Mistä tämä voisi johtua? Ultra on vuorossa vasta parin viikon päästä, eli niskaturvotusta en vielä tiedä. Ikäni on 32 vuotta, täytän 33 heinäkuussa. Otin alkuraskaudessa Primaspan-lääkettä aiempien alkuraskauksien keskenmenojen vuoksi, vaikka sainkin tämän raskauden jo alettua, että minulla ei ole tukos-/hyytymistaipumusta (koe otettiin viimeisimmän keskenmenon jälkeen).

Meillä on yksi terve tyttö ja takana viisi alkuraskauden keskenmenoa, joten huoli on kova.

Kiitos vastauksesta!

Vastaus 

Mikähän oli nk. MoM-arvo, jonka ideaalina on 1 riippumatta raskauviikoista. Nuo absoluuttiset arvot ovat aina hankalammin arvioitavia. Molemmat lukemat ovat kuitenkin koholla. Merkittävin poikkeavuus 1 MoM-arvosta on matala PAPP-A. Sen sijaan korkeaan arvoon ei selkeästi liity mitään yksittäistä riskiä.

Lähinnä mieleen tulee mahdollisesti alun perin alkanut kaksosraskaus, jossa toinen alkio ei ole kehittynyt alkua pidemmälle. Tällaisessa tilanteessa voisi hyvinkin olla korkeat arvot molempien mitattujen suureiden osalta. Ehkä ultraäänitutkimus tuo valaisua tähän asiaan. Arvot itsesään eivät ole huolestuttavia.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri