Reisiluun mitasta

Kysymys 

Hei,
Olen 30-vuotias ja kolmatta kertaa raskaana. Ensimmäinen raskaus päättyi keskeytykseen rv 17 21-trisomian vuoksi ja toinen keskenmenoon rv 14. Toisen raskauden jälkeen minulta ja mieheltäni tutkittiin kromosomit ja ne olivat normaalit.

Tässä raskaudessa sikiöltä on tutkittu 13,18,21 ja sukukromosomit ja ne normaalit. Ultrassa rv 15+4 huomattiin, että sikiön reisiluu oli vain 12mm eli noin 3 viikkoa jäljessä. Muut mitat
BPD 33mm,
HC 124mm,
AC 98,
HC/AC 1,27,
Left Humerus 14mm
eli käsittäkseni viikkoihin nähden normaalit. Rakenneultra on vasta rv 21+4.
Mitä reisuun mitta voi näillä viikoilla tarkoittaa, koska lääkäri sanoi vain, että lyhyehköjen alaraajojen merkityksestä vaikea antaa tietoa? Raajojen rakenteet vaikuttivat normaaleilta. Huoli on kova.
Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

Vastaus 

12 mm on juuri alarajalla rvk 15+4. Kuten jo monta kertaa aikaisemmin olen todennut, reisiluun mittaaminen on erittäin vaikeaa ja hyvin usein mitta jää vajaaksi. Luusta on todella nähtävä molemmat hieman levenevät päät, kun mitataan.

Lyhyttä reisiluuta on yleensä pidetty nk. pieniin ultraäänimerkkeihin kuuluvaksi rakenneultraäänitutkimuksen yhteydessä. Tällaisia merkkejä tulee olla kaksi, jotta indikaatiot jatkotutkimuksiin täyttyisivät. Mitta tulee tarkastaa tietysti vielä varsinaisessa rakennetutkimuksessa lähempänä rvk 20.

Hieman lyhyisiin pitkiin luihin tiedetään liittyvän myös myöhemmin raskaudessa lisääntynyt kasvuhidastuman riski. Tämä tulee huomioida jatkossa, mikäli reisiluu on edelleen toistuvasti mitattuna lyhyehkö.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri