Lapsen diagnosointi

Kysymys 

Hei!

Minulla on 1,2 v lapsi, joka on ihan muutaman viikon iässä sijoitettu perheeseemme. Äidillä ollut odotusaikana vahva, usean lääkkeen psyykelääkitys viimeiselle kolmannekselle asti, raskaus on ollut tiedostamaton. Lapsi on ollut koko pienen ikänsä hyvin erilainen kuin yksikään koskaan näkemäni lapsi. 6 kk iässä kävimme neurolla lääkärin lähetteellä käsien vapinan ja hoitavan aikuisen kasvoista pois hakeutumisen vuoksi. Neurolla olo kuitenkin kuulemma kehitystä vastaavaa, saimme kuitenkin jatkoajan 1,5v ikään.

Fysioterapeutilla käynti 6 kk iässä kun jaloissa pehmeyttä ja heikot refleksit. Pääosin elämä oli sillä hetkellä selällään makailua ja käsiensä tai esineiden tutkailua ja niille juttelua. Seuraava fysioterapiakäynti oli 11 kk iässä, jolloin ihan hurja kehityspyrähdys. Lapsi seisoi tukea vasten ja siirtyi pieniä pätkiä tukea pitkin. Liikunnallinen kehitys ikää vastaavaa, ei jatkoja fysioterapiaan.

Nyt on kävellyt sen 2 kk ja kävely edelleen huteraa ja kävely näyttää tapahtuvan leveästi, "lonkilla" ja jalat sivuille askeltaen. Minkä aikaa käveltyään lapsen kävelyn pitäisi alkaa asettua uomiinsa? Kengät jalassa kävely tuottaa vaikeutta.

Meillä samanikäinen toinen lapsi, joka todennäköisesti toimii hyvänä fysio- ja toimintaterpeuttina, kun hänen perässään ja hommissaan vaan on tämän hitaammankin pysyttävä : ) Hänen avullaan ei myöskään ihan aina unohdu sinne omaan maailmaansa, johon kyllä mielellään hakeutuisi. Sormet korvissa ja heijaa. Pyörittelee päätään tarpeettomasti. "Eksyy" verhojen tai vaatteiden taa huiskuttelemaan käsillään. Kaikkea hoitamista vastustaa ihan eläimellisesti, huutaa vaatteen vaihtoja, naaman pesua, vessatusta, hampaan pesua, syöttämistä ja ylipäätään kaikkea missä pientä yleensä täytyykin auttaa. Nukkumaan menot on vaikeita ja huutaa. Syli ja silitys ei useinkaan auta vaan aiheuttaa suuremman huudon ja rimpuilun. Paljon on myös tavaroiden koputtelua ja käsillä huitomista, miten siitä saisi ohjattua muihin hommiin? Erilaisia aistiyli- ja aliherkkyyksiä on ollut huomattavissa jo ihan pienestä.

On hyvin näppärä sormistaan ja esineet, legot ja laatikot, nauhat ja langat on ihan ykkösjuttuja siirrellä laatikosta toiseen. Vieraiden käydessä joko vierastaa ja itkee tai istuu vieraiden sylissä naama hymyssä eikä vastusta mikään. Välillä olen hyvin ymmälläni tämän lapsen kanssa, tiedän että jotakin hänellä on, ainakin noita autistisia piirteitä, mutta onko todella se 3-5 v se ikä saada diagnoosi? Mitä 1,5v neuro mahtaa katsoa lapsesta?

Kiitos jos saan jotain vastausta tähän varmasti hyvin epäselvään tekstiin!

Vastaus 

Hyvä kysyjä,

Olipa hieno kuvaus autistisen lapsen oireista. Aikaisempi neurologi oli paneutunut vain motoriseen kehitykseen, mikä autisteilla voi olla erityisen kehittynyt. Mielestäni lapsen pitäisi päästä moniammatillisen tiimin seurantaan ja kokonaistilanteen arvioon. Siten päästäisiin kuntoutusohjelmaan. Lastenlinnalla on osasto juuri tällaista toimintaa varten. Apua voi löytyä myös keskussairaalanne lasten osastolta.

Avun löytymistä toivoen
Maija Wilska
kehitysvammalääkäri