Reisiluun lyhyt mitta ja vauvan pieni koko rv 40-41

Kysymys 

Hei,

olen 25-vuotias, odotamme ensimmäistä lastamme. Raskaus on edennyt viikoille 40+1. Kävin ylimääräisessä ultraäänitutkimuksessa tänään, sillä sikiön pienet painoarviot (käsin tunnustellen) ja alakäyrällä kasvu ovat huolestuttaneet minua.

Tutkimuksessa havaittiin, että sikiön reisiluun mitta oli huomattavasti lyhyempi kuin muut mitat. FL-mitta mitattiin kolmesti ja se oli 68 mm, 69,8 mm ja 66 mm. BPD-mitta oli 96 mm, päänympärysmitta 34 cm, vartalonympärysmitta 32,3 cm. Olkaluun mittaa en muista koska sitä ei ole merkitty papereihin, mutta lääkärin mukaan se oli "normaali". painoarvio oli reisiluun pituudesta riippuen 2970-3040 g. Istukan virtaukset, sikiön liikkeet, syke ym. normaalit.

Aikaisemmissa ultrissa tulokset ovat olleet seuraavia:

rv 11+5 pää-perämitta 49,3 mm, vastasi viikkoja 11+5. Muita mittoja en tiedä. Niskaturvotus 0,9-1,0 mm. Yhdistelmäseulan tulos normaali, suhdeluku 1:99 000. Nenäluu näkyvissä.

rv 19+5 pää-perämitta 167 mm, vastasi 19+4. Muita mittoja en tiedä. Rakenteissa ei poikkeavaa.

4d-ultrassa rv 21+4 BPD 51 mm, AC 164 mm, FL 37 mm, painoarvio 437 g, 45 persentiiliin. Lisäksi rakenteet tutkittiin, niissä ei poikkeavaa. Aivojen keskiviiva, sivuaivokammiot, pikkuaivot ja takakuoppa näkyvät normaalisti. Hammaskaaret, kasvonpiirteet, nenäluu, ylähuuli normaalit. Selkäranka säännöllinen, palleakaaret ehyt, vatsalaukku normaalikokoinen, munuaiset normaalit, altaan AP-mitta alle 7 mm. Sydän normaali nelikammioinen, raajat ja sormet normaalit, kaikki 12 pitkää luuta löytyvät normaalisti.

Sf-mitta vatsan päältä on ollut koko raskauden ajan alakäyrällä tasaisesti, viimeisimmät mitat rv 38+5 30 cm, rv 39+4 33 cm. Olen ruumiinrakenteeltani hoikka, BMI raskauden alussa 19. Painoa kertynyt normaalisti n. 13 kg. Paino tosin pysynyt samana viikolta 37+5 alkaen.

Vaikka kaikki on tähän mennessä vaikuttanut normaalilta, tuli sikiön pieni painoarvio yllätyksenä, samoin reisiluun noin suuri ero muihin mittoihin nähden näin raskauden loppumetreillä. Mistä tämä voi kertoa? Onko lapsellamme jokin kehityshäiriö, vaikka kaikki raskauden aiemmissa vaiheissa vaikuttaisi olevan ok?

Lääkärin mukaan kaikki vaikutti olevan normaalia, hän sanoi, että usein pienillä vauvoilla päämitta vastaa viikkoja, mutta reisiluu jätätttää (tärkein kehittyy ensin). Mutta noin suuri ero huolestuttaa valtavasti.

Vastauksesta kiitollinen.

Vastaus 

Mitat ovat aivan hyvin linjassa, kaikki mitat nk. "käyrästöllä" ja esim. reisi ja vartalo aivan samalla tasolla. Ei siis huolta reisiluun mitasta. Pienehköt, hennot äidit yleensä synnyttävät pienempiä ja hentoisempia lapsia kuin suurikokoiset äidit (onneksi). 3 kg:n painoarvio menee myös normaalikäyrästölle.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri