Riski uudessa raskaudessa?

Kysymys 

Hei! Tätä lienee kysytty jo aikaisemminkin, nyt ei vaan sattunut vastausta silmään..
Eli olen kohta 41-v. nainen, -92, -98 ja 8/11 syntyneet tytöt. Minulle tehtiin viikko sitten raskauden keskeytys viikoilla 14+1, sikiöllä niskaturvotus 4,9 mm ja kauttaaltaan turvoksissa, parissa päivässä nt lisääntynyt 8 mm. Istukkabiopsian tuloksena trisomia 21.

Onko olemassa tutkimustuloksia mikä olisi riski vastaavan toistumiseen? Mietinnässä siis uskaltaako enää yrittää.. ikäni puolestahan riski taisi olla noin 2 % luokkaa.

Vastaus 

Hyvä kysyjä,

Ikävää, että kävi niin kuin kerroit. Ikä on jatkossakin eniten kromosomipoikkeavuuden riskiin vaikuttava tekijä. Viimeisessä raskaudessasi 2 % eli 1/50 riski toteutui kohdallasi. Tapahtuneen ei siis tarvitse ajatella lisäävän riskiä seuraavissa raskauksissa, vaikka Suomestakin on yksi julkaisu, jossa näin näytti käyneen. Yli 35-vuotiaden äitien seuraavissa raskauksissa kromosomipoikkeavuus uusiutui 8,2 %:lla (1/12 äitiä).

Ikään liittyvä riski kylläkin nousee aika jyrkästi 40. ikävuoden jälkeen. 16. raskausviikolla luvut ovat: 41-vuotiaalla 3 %, 43,5-vuotiaana ylitetään 5 % (1/20) raja, ja 45-vuotiaan tilastollinen riski on jo 7 %. Varhaisemmilla raskausviikoilla esim. istukkanäytteen tutkimusaikaan riskit ovat noin 15 % suuremmat, koska osa poikkeavista raskauksista johtaa keskenmenoon ennen 16 . raskausviikkoa.

Tapahtuneesta on kulunut niin vähän aikaa, että asian mietintä ei ehkä vielä onnistu rauhallisin mielin. Kunhan olet ehtinyt toipua, pohdinta (miehesi kanssa) voi olla helpompaa vähän myöhemmin.

Ystävällisin terveisin
Riitta Salonen-Kajander
perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri
Väestöliitto