Heikko ruokailu

Kysymys 

Todettu Fragile x -oireyhtymä. Ongelma on ollut koko pienen elämän ajan; syöminen. Ei ole koskaan syönyt kalaa, kanaa eikä lihaa. Vellit, puurot ja kiisselit ovat olleet sellaisia ruokia, jota jonkun verran on mennyt ja laktoositon kaakao. Näiden ruokien syönti on myös loppunut. Sekamehu on ainoa. jota tällä hetkellä menee sekä jonkin verran ruisleipää. Mikä neuvoksi?

Maidon juonti on tyystin loppunut. Eli mahalaukku on tosi pieni. Oksentamista, jos juo enempi pienessä ajassa. Talven aikana kädet kylmät ja viluväreitä menee sisätiloissakin. Silmänalukset tummat. Ripulia aika ajoin.

Vastaus 

Hyvä kysyjä,

Syömättömyysongelma ei liity FraX-oireyhtymään. En tiedä hänen ikäänsä, painon kehitystä ym. Joka tapauksessa hän tarvitseekin hyvän kokonaistutkimuksen niin että kaikki elimelliset sairaudet saadaan poissuljetuksi. Sellainen saattaa löytyäkin ja sen kautta hoito. Onhan hänellä ripuliakin ja kieltäytyminen joistakin ruoka-aineista voi
johtua siitä että elimistö ei pysty sitä käyttämään esim. jonkin entsyymin puutteesta. Jos takana on psyykkinen syy, saattaa viisas ja kokenut lääkäri keksiä keinot suhtautua asiaan.

Hankalalle ongelmalle onnellista ratkaisua toivoen
Maija Wilska
kehitysvammalääkäri