Hidastuma

Kysymys 

Hei,

Olen 24v ensisynnyttäjä ja seulat eivät ole hälyttäneet. Rakenteet olleet aina normaalit. Vauva on aina ollut vähän laiska liikkumaan ja en tunne kaikkia liikkeitä ... 140-160 syke. Istukka osittain takaseinämässä. Vauva perätilassa aina ollut. Itse olin vajaa 38 vk ja 2600. Maha minulla ei ole juuri kasvanut raskauden aikana mutta painoa tullut 12 kg.

Sikiö on nyt 31+5 tehdyssä uä n. 1250 g ja 29+6 ollut n. 1150 g. Muista mitoista en tiedä ja muusta ei ole puhuttu. 4D n. 30 vk vauvan rakenteet normaalit, kasvot normaalit, nenä normaali, leuka normaali, ei suulaki- kitalakihalkiota, pää symmetrinen. Elimet normaalit, ei tyriä, sydän normaalivirtaukset normaalit. Pallea normaali, munuaiset normaalit, napavirtaukset normaalit, kaikki luut löytyy normaalisti, raajat normaalit, sormia 5 molemmissa ja jaloissa. Ei synnynnäistä kaihia. Mitään ei ole siis ikinä löytynyt. Ainoastaan kasvu hidastunut. Muutenkin normaalivirtaukset ollut ja 9-10 lapsivettä.

Kysymykseni onkin, että voiko vauvalla olla jokin syndrooma koska kasvu hidastunut noin hurjasti. Trisomioita mietin, mutta nekin on niin monielinvaurioisia niin luulisi että olisi jotain rakenteista löytynyt ja downin suhteen nehän ei pysäytä kasvuaan vaan kasvavat pieninä. Sitten minulle tuli mieleen olisiko jokin muu syndrooma, johon lapsi kuolisi sitten synnyttyä vai onko kyseessä vain SGA vauva? RR ollut lievästi koholla n. 89-99/125-140 alku raskaudessa n. 75-80/ 110. Vähän turvotusta ja jonkin verran pääkipua on ollut. Kortisonipistokset sain nytten. Tulisiko minun valmistauta pahempaan? CMV olen sairastanut mutta en tiedä onko raskauden aikana.

6.2 on kasvukontrolli ja mitä jos se ei ole silloinkaan kasvanut... mitä minun tulisi odottaa vauvasta kuinka paha vamma hänellä on?

Vastaus 

Vaikutelmaksi tulee, että kyseessä olisi lähinnä/luultavimmin istukkaperäinen kasvun hidastuma. Kasvuhan on pudonnut alle käyrästön. Valitettavasti monia lähinnä aineenvaihdunnallisia syndroomia, joihin ei liity välttämättä rakenteellisia poikkeamia,e i voi raskausaikana diagnostisoida.

Koska kysymyksistä ei koskaan selviä, mistä päin kysyjä on ja missä seuranta tapahtuu, on hankala antaa mitään neuvojakaan, mitä ehkä voisi tutkia. Koska olet saanut kortisonipistokset, ovat lääkärit varmaankin valmistautuneet mahdolliseen ennenaikaiseen suynnytykseen. Suunnitelmat ja päätökset on siis tehtävä saatavilla olevan tiedon perusteella. Usein on parempi ottaa lapsi kasvamaan kohdun ulkopuolelle, jos istukka ei jaksa toimia kunnolla. Rvk:ja on jo 32, joten suuria keskosuusongelmia ei ole odotettavissa.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri