Nestekertymä vatsassa ja sikiön pieni koko

Kysymys 

Hei.
Odotan toista tyttöä viikolla 20+0. Kävin yksityisellä lääkäriasemalla rakenneultrassa rv 18+5, jossa kaikki rakenteet ultraajan mukaan ok, mutta mitoissa pientä heittoa seuraavasti:

BPD 3.96cm vastaten rv 18+0
OFD(HC) 5.05 cm
HC 13.30cm vastaten rv 17+4
FL 2.97 cm vastaten rv 19+1
AC 1.20 cm vastaten rv 18+6
Painoarvio 261 g vastaten 18+5

Eli päänmitta jäi tässä kaivertamaan, oli pienempi kuin muut mitat, eroa reisiluun mittaan 11 päivää.

Tänään (20+0) kävin kunnallisessa rakenneultraääneessä, jossa mainitsin huolesteni. Mitat tänään (9 päivää edellisestä ultrasta) olivat seuraavat:

BPD 43,4 mm vastaten rv 19+1
HC 162,2 mm vastaten rv 19+0
FL 30,5 mm vastaten rv 19+3
AC 137,1 mm vastaten rv 19+1
Painoarvio 282 g vastaten rv 19+1

Onko kasvu ollut riittävää? Pään mitat ovat eniten kasvaneet ja vastaavat nyt muita mittoja paremmin, mutta muut mitat ovat mielestäni kasvaneet vähänlaisesti.

Tähän en saanut juuta enkä jaata ultraavilta kätilöiltä, ainoastaan lasketun ajan paikkansa pitävyyttä kyseenalasitivat, mutta se on varmistettu rv 8+4 ja 11+5 jolloin sikiö vastasi viikkoja.

Lisäksi kätilö ultrasi todella kauan sikiön vatsanaluetta ja pyysi toisen kätilön lisäksi ultraamaan. Mahalaukun ja munuaisen välissä (lisämunuaisen paikkeilla) näkyi pienehkö nestekertymä, josta laitettiin kontrolliultra lääkärille raskausviikolle 21.

Yritin kovasti kysyä mihin tällainen löydös voi mahdollisesti viitata, mutta vastaukseksi sain vain että, tuskin on mitään. Olisin silti halunnut tietää mistä voi olla kyse ja kuinka yleistä tällainen on. Lisääkö se riskiä johonkin sairauteen tai kromosomi poikkeamaan ja voiko se olla yhteydessä sikiön mahdollisesti hidastuneeseen kasvuun tai voivatko nämä seikat yhdessä viitata johonkin poikkeamaan? Haluaisin tästä vielä toisen mielipiteen vaikka varmasti asia selviää osaltaan lääkärin ultrassa, erityisesti kiinnostaa mihin mahdolliseen sairauteen tämä voisi viitata.

Vastaus 

Sikiö on kasvanut aivan normaalisti. Nuo mittausheitot voivat johtua esim. eri "taulukoista" uä-koneissa (sama mitta vastaa hieman eri raskauskestoa) tai luultavimmin sikiön erilaisesta asennosta mittaushetkellä ja ennen kaikkea hieman erilaisesta "käsialasta" tehdä mittauksia (mittaaminen on aina jonkin verran subjektiivista).

Tuosta nestekertymästä ei valitettavasti voi sanoa mitään näkemättä sitä. Mahdollisuuksia on monia tai sitten mitään poikkeavaa ei edes ole. Riippuu kovasti, missä rakenteessa se mahdollisesti on. Esim. nestekysta voi olla munuaisessa, lisämunuaisessa, suoliliepeessä jne. Nestettä voi olla myös sikiön vatsaontelossa (erinäisistä syistä). Eiköhän kontrollitutkimus tuo selvennystä. Osa mahdollisista syitä on vaarattomia.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri