PAPPA ja HCG-B

Kysymys 

Hei,

Olen koittanut lueskella tietoja aiemmista kysymyksistä edellisiltä vuosilta kyseisistä seerumiseulan arvoista, mutta kuitenkin oma HCG arvoni on jäänyt mietityttämään.

Ikää minulla on 25 vuotta, RV 10+2 Pappa 861mU/L ja HCG 166 ug/L, eli olen käsittänyt, että HCG olisi korkeahko? NP UÄ meillä on ensi viikolla, jolloin varsinainen riskisuhde selviää, mutta asia kyllä vaivaa, joten ajattelin kysyä täältäkin.

Ja kun pappa ja hcg arvot suhteutetaan sikiön kokoon, niin miten se tapahtuu, jos uä tehdään rv 12+5? Rv 11+5 pääperämitta oli 51mm.

Kiitos jo valmiiksi :)

Vastaus 

Yhdistelmäseulan idea on, että riskilaskennassa otetaan huomioon 3 toisistaan riippumatonta tekijää (ikä, nt, veriarvot), jolloin saadaan yhteistuloksena mahdollisimman luotettava riskiluku. Yksinään kunkin takijän osuvuus on huomattavasti huonompi. Yksittäisenä arvona jonkin verrran korkea hcg-b on yleensä merkityksetön. MoM-luvut ovat huomattavasti havainnollisemmat. Kannattaa odottaa kokonaisvastausta.

Riskilukua laskettaessa huomioidaan kyseisen tutkimushetken raskaudenkesto; veriarvojen yhteydessa siis rvk 10+2 ja nt:n arvioinnissa sitten taas sen herkinen sikiön pääperämitta. Tutkimusten eriaikaisuus johtuu siitä, että veriarvot "toimivat" paremmin varhaisemmin kuin nt-mittaus. Valitettavasti suurilla aluilla (esim. HUS) on erittäin vaikea toteuttaa tuota ja siksi molemmat tukimukset tehdään samalla kerralla.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri