Normaaliarvot

Kysymys 

Hei,

Olen 39-vuotias kolmattaan odottava. Painoa on valitettavasti liikaa, 75 kg ja pituutta 156 cm. Olin veriseerumikokeissa (vkolla 10) ja niistä löytyi poikkeavia arvoja ja nyt olen 14 viikolla ja minulle tehtiin 13+1 nt-ultra ja siitä vastauksena 2,3 mm. Iän mukainen riski minulla on 1:130 ja Down-riski 1:110. Haluaisinkin nyt tietää mitä nämä arvot oikein ovat ja kuinka paljon ne ylittävät normaaliarvoja. Meille tehty lapsettomuushoitoja ja viimeisimmästä inssistä raskauduin, hoitoina clomit, metformiini, disperin, kortisoni, menopur 75iui, pregnyl ja terolut. Metformiinia söin viikolle 12, vaikuttaako se verikoearvoihin? Ja disperiiniä syön edelleen ja kortisonia söin viikolle 8, vaikuttavatko nämä verikoevastuksiin? Minulla on ollut 8 keskenmenoa enkä uskaltaisi mennä lapsivesipunktioon. Aika on varattuna, mutta... Sikiö oli kasvanut juuri viikkojen mukaan, vilkas kaveri näytti olevan. Kaksi aikasempaa lasta on täysin terveitä.

Niskaturvotusultra kun tehtiin, tilanne oli vähän erikoinen. Sikiötä ei saatu sivuprofiiliin lainkaan kunnolla ja hoitaja otti keskussairaalassa nt-mitan sikiön ollessa kyljellään tai puoliksi selinmakuulta, tuleeko näin oikea tulos? Ja voiko mittaa ottaa vauvaan nähden vinosti? Pitäisikö vielä mennä yksityiselle ja tarkistaa nt, verikoevastauksiahan ei tuosta pysty muuttamaan :( ja pitäisikö uskaltautua vaan siihen lapsivesipunktioon? Keskenmenot ovat tulleet yleensä 7-10 viikoilla. Tiedän, päätöksen teemme viimekädessä me. Mutta jotain apua näihin kysymyksiini toivon ja kiitos siitä jo etukäteen.

Vastaus 

Saamasi 21-trisomiariski on varsin lähellä ikäriskiäsi eli nt tai veriarvot eivät ole sitä kovin paljon muuttaneet eli ovat suhteellisen normaalit. Tuo riskiluku siis kuvaa sitä, monestako tuon ikäisestä sikiöstä yhdellä on downin syndrooma, jos äidin ikä ja tutkimustulokset ovat samat. Toisin sanottuna 1:llä 130:stä tai 110:stä. Tämä tarkoittaa 129 tai 109 sikiötä ei ole 21-trisomisia.

Käyttämäsi lääkkeet eivät ole vaikuttaneet tuloksiin. Kohonnut riski tulee iästä pääosin. Valitettevasti aikaisempien lasten "normaalius" ei kerro mitään tämän sikiön tilasta eikä edes nuo kuvatut ultraääninäkymät. Nt-mittauksen tekemisen kriteerit ovat hyvin tiukat eivätkä viistokuvat ole missään nimessa hyväksyttyjä. Tarkka profiilikuva on ainoa hyväksytty. Yli rvk 14 niskaturvotusmittaus ei enää ole hyvä tutkimus.

Lapsivesitutkimukseen liittyy toki pieni keskenmenon riski, joka kuitenkin on pienempi (korkeintaan 1:200) kuin pelkkä 39-vuotiaan ikäriski (1:130). Vaikeita päätöksiä nuo usein ovat. On mietittävä, minkä ratkaisun kanssa pystyy parhaiten elämään, kun ihan hyvää vaihtoehtoa ei ole.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri