Riskiluku 1:10

Kysymys 

Hei!

Mieltäni askarruttaa kovasti monetkin asiat tässä vaiheessa...olen raskausviikolla 13+2 ja niskaturvotus mitattiin 12+1 ja tulos oli 3,7 mm ja kätilö sanoi sen olevan aika suuri. Mitään muuta meille ei juuri kerrottu kuin että on hyvä ettei turvotusta näy muualla kehossa ja sydän löi hyvin. Kätilöllä oli hankaluuksia mittauksessa kun sikiö ei meinannut liikkua yhtään ja makasi ihan kalvojen päällä. Onkohan näin mitattu tulos varmasti luotettava?

Minulta on myöskin otettu veriseula ja siitä sain tiedon että arvot ovat juuri päinvastoin kuin niiden kuuluisi olla..tarkkoja lukemia en saanut enkä hoksannut niitä kysyäkään. Mihinhän sellaiset arvot voisivat viitata?

Riskiluvuksi kätilö ilmoitti 1:10 joka oli hänen ja meidänkin mielestä aika suuri. Huoli on kova ja punktioon ollaan varattu aika kolmen viikon päähän. Onkohan meillä enää minkäänlaista toivoa terveestä lapsesta? Onko mitään järkeä käydä ultrassa uudestaan nyt ennen sitä punktioaikaa?

Toinen asia mikä huolettaa kovasti on astmani..alkuraskaudessa viikolle 7 asti astmani oli aika huonossa tasapainossa ja kärsin hengenahdistuksesta melkeinpä jatkuvasti, kunnes ahdistus sen jälkeen aivan yllättäen loppuikin ja sen jälkeen olen voinut hyvin. Lääkkeeni ovat seretide ja ventoline (tarvittaessa). Olen miettynyt paljon voiko tälläisella astman pahenemavaiheeella olla merkitystä sikiön kehitykseen/vammoihin alkuraskaudessa? Lääkäreiltä en ole saanut oikein tyhjentäviä vastauksia.
Kovasti huolettaa se lapsivesipunktiokin..Miten luotettava tulos silä saadaan ja millaiset kromosomiviat siinä yleensä tutkitaan?
Olemme tässä vaiheessa saaneet aika huonosti tietoa asioista.

Vastaus 

Mittautuloksen luotettavuuteen ei valitettavasti voi ottaa kantaa. Vaikeaa se saattaa joskus olla. 3,7 mm:n niskaturvotus on sen verran suuri, että riskiluku tulee helposti rajaarvon ylittäväksi. Kysyjän ikä ei käy ilmi, silläkin on toki vaikutusta riskilukuun. Mitähän tarkoittaa tuo "veriseulan arvot olivat päinvastoin kuin niiden kuuluisi olla"? Mihin nähden? 21-trisomiariskiin? (PAPP-A korkea ja hCG-b matala?). Tarkennusta tarvittaisiin. Lapsivesipunktion tulos lähentelee 100 % luotettavuudeltaan. Riippuu jonkin verran tutkimuspaikasta (sairaalasta), tutkitaanko kaikki kromosomit vai tavallisimmat poikkeavuudet. Tämä täytyy keskustella tutkimuspaikan henkilökunnan kanssa.

Astman suhteen voit olla huoletta. Se ei ole aiheuttanut vahinkoa sikiölle. Käyttämäsi lääkkeet ovat turvalllisisa. Tärkeä käyttää niitä tarvittavalla annoksella.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri