Jatko: Rakenneultraäänitutkimuksen myöhäinen ajankohta

Kysymys 

Kysyin sairaalasta asiaa ja kuulemma sairaalassamme on tapana, että jos yhdistelmäseulassa on käyty ja tulos normaali, on rakenneultraäänitutkimus vasta rv 21, joskus jopa rv 22. Kätilö olisi vaihtanut minulle aikaisemman ajan halutessani, mutta oli vahvasti sitä mieltä, että rv 21:lla rakenteet (esim. sydän) näkyy paljon paremmin kuin aikaisemmilla viikoilla, joten sikäli hän pitäisi myöhempää ajankohtaa parempana. Sanoi, että pikatestillä trisomiat saataisiin kuitenkin sitten tarvittaessa poissuljettua ennen rv 24:aa. Näinhän on, mutta kuten vastasitte kromosomitutkimuksen tulos ja tarvittava rakenteiden seuranta olisivat kyllä myöhäisiä.

Onko siis teidän mielestänne perusteltua suorittaa rakenneultra noin myöhään (kuten siis sairaalassamme on siis normaali käytäntö), jotta rakenteet saataisiin paremmin näkyviin vai olisiko mahdollisten (tosin kait onneksi harvinaisten) jatkotutkimusten kannalta kuitenkin parempi vaihtaa aika varhaisemmaksi? Kätilö ei osannut sanoa tuohon mitään. Kiitos vielä!

Vastaus 

Hienoa, että seulontayksikkösi on joustava, ja antaa sinulle valinnan mahdollisuuden. Kun etukäteen ei voi tietää mikä rakenneultraäänitutkimuksen tulos on, ehdotan, että pohditte ja päätätte miehesi kanssa, mikä on teille tärkeintä. Sekö, että ultraäänitutkimuksen jälkeen jää enemmän aikaa mahdollisille jatkotutkimuksille, vai se että sydämenkin tutkimus saadaan mahdollisimman tarkkaan tehtyä.

Ystävällisin terveisin
Riitta Salonen-Kajander
Perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri
Väestöliitto