Sikiön sydänäänet: välillä syke putoaa ja hidastuu

Kysymys 

Olen nyt viikolla 21+1. Kun kuuntelen vauvan sydänääniä omalla dopplerillani, kuuluu selkeä syke, mutta välillä syke putoaa ja hidastuu, melkein loppuu, mutta alkaa taas pian uudelleen normaalisti. Säikähdin ihan kamalasti kun näin kävi. Ja olen koko päivän kuunnellut sykettä välillä ja tunnustellut liikkeitä kun pelkään vauvalla olevan hätä. Joka kerta syke löytyy mutta välillä se laskee yht äkkiä. Liikkeitä tuntuu normaalisti. Mistä voi johtua?

Vastaus 

Mikään lääketieteellinen tutkimus ei ole niin helppo suorittaa tai ainakaan tulkita, että ei-koulutuksen saaneen pitäisi sitä tehdä. Syntyy vain hämmennystä, pelkoa, epätietoisuutta yms. Kannattaa siis jätää ne ammattilaisille!

Tuon ikäisen sikiön sydämen sykkeessä kuulee/näkee usein syketason muutoksia. On siis tunnettava fysiologiset kehitysvaiheet. Toisaalta sikiön liikkuessa, se siirtyy dopplerin kuuloalueelta pois ja doppler saattaa rekisteröidä äidin pulssia. Jos nyt kuitenkin olet ryhtynyt tekemään tutkimusta ja se on aiheuttanut ahdistusta, on paras ottaa yhteyttä neuvolaan ja käydä siellä kuunteluttamasa sydänäänet, jolloin koulutettu henkilö voi arvioida tilanteen. Ja jos sikiöllä todella on selvä rytmihäiriö, voi neuvolasta laittaa lähetteen eteenpäin sairaalaan äitiyspolille.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri