Sikiön koko alkuraskaudessa

Kysymys 

Raskauteni on saanut alkunsa lapsettomuushoidosta (IVF). Punktiosta laskien raskaus olisi tänään 7+2. Kävimme alkuraskauden ultrassa jossa 6+6 sikiö vastasi raskausviikkoa 6+2 pisimmän mittaustuloksen ollessa 5,1 mm. Nyt tänään 7+2 ultrassa sikiö vastasi rv 6+4 pisimmän mittaustuloksen ollessa 6,5 mm. Sikiön syke oli vahva ja lääkäri toiveikas.

Kysyn, onko tällaisessa tapauksessa mahdollista, että raskaus jatkuu normaalisti? Jos raskaus jatkuu kuten tietysti toivon, onko tällaisella alkuraskauden hitaalla kehityksellä todettu mitään yhteyttä mahdollisiin sikiön kehityshäiriöihin?

Vastaus 

Sikiön koko saattaa olla varsin haastava mitata aivan alkuviikkoina. Näkyvyys voi olla huono, joudutaan käyttämään suurta suurennosta, jolloin rajaus muuttuu epäselväksi jne. Yleisesti pidetään mitan antamaa raskauden kestoa +-4 pv:n tarkkuudella oikeana. Nuo tehdyt mittaukset jäävät kutakuinkin tuohon tarkkuuteen ja sikiö on siis kasvanut mittausten välillä (tosin väli vain 3 pv). Tätä näkee myös ivf-alkuisissa raskauksissa. Tilanne sopii siis olemaan aivan normaali. Toki taustalla voi olla myös jokin ongelma, mutta sen epäilemiseksi (kun huomioimme siis sikiön kasvua) kasvun täytyy hidastua eli kontrolleissa ero raskausviikkojen ja saadun kasvun välillä surenee. Kolmen päivän mittausväli on aivan liian lyhyt tuollaisten johtopäätösten tekemiselle, tarvitaan yksi, mieluummin kaksi viikkoa.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri