Suuri huoli sikiön koosta

Kysymys 

Hei!

Kävin neuvolassa normaali neuvolakäynnillä, raskausviikkoja oli 27+5 siellä todettiin sf-mitan lasku alakäyrille, Sf mitta oli 22,5 cm kasvannut vain 1 cm raskausviikosta 23+4. Itse olen pitkä melkein 180 cm.

Kävin 3d-ultrassa 11.10. tällöin raskausviikkoja oli 25+ 5, jossa todettiin sikiön BDP mitaksi 71 mm AC mitaksi 210 mm ja FL mitaksi 49 mm. Painoarvio oli tällöin 911 g. Päästä sanotaan lääkärin kirjoittman mukaan 3D ultrassa:

Pää: Kallo symmetrinen, keskiviiva, cavun septum pellucidum, sivukammiot corpus callosum näkyy normaalisti. Pikkuaivot ja takakuoppa normaalisti.

Huolestuin viimeisen neuvolakäynnin jälkeen kovasti, koska sf-mitta oli laskennut alakäyrille. Kävin lääkärissä seuraavana päivänä eli raskauviikkoja oli 27+6. Ultrassa lääkäri totesi sikiön mitoiksi FL 53,3 mm vastaa viikkoja 28+2 AC 230 mm vastaa viikkoja 27+2 BP 74,5 mm vastaa viikkoja 30+2. Sikiö oli rt tilassa.

Kasvu kontrolloidaan uudestaan 4.11.
Minulle tuli kova huoli vauvan kasvusta, voiko pään suurempi mitta kertoa esim. hydrokefaliasta tai jostain muusta kehityshäiriöstä? Vauva on viihtynyt melkein koko raskaus ajan rt tilassa, voiko pää painaa niin paljon ettei vauva jaksa olla esim. poikittain?

Huoli on suuri ja olenkin tämän takia viettänyt usean unettoman yön, kiitos jos voitte vastata kysymykseeni.

Vastaus 

Ilmoitettujen tietojen mukaan, mielestäni syytä huoleen ei ole. Pari viikkoa aikaisemmin tehtyihin mittauksiin nähden kasvua B-m on noin 3-4 mm, 6 mm on normaali. Eli mitta ei suhteessa ole ainakaan suurentunut.
Rvk 27+ normaali vaihteluväli on 66-78 mm, ka 72 mm B-mitalle.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri