Niskaturvotus 2,8 mm

Kysymys 

Hei!

Olen 37-vuotias rv 13+0 ja odotan kolmatta lasta. Kävin niskapoimu-ultrassa rv 12+5 ja turvotus oli 2,8 mm. (Muilla lapsilla np ollut 0,6 mm ja 1,0 mm, joten onhan tuo reilusti suurempi.) CRL 66 vastaa vko 12+6. Nenäluusta ei puhuttu mitään, mutta ultrakuvaa kotona katsoessa sivuprofiilissa erottuu kyllä nenä, nenäluu?
Verikokeissa kävin rv 11+1.

Iän perusteella riski 1:230. Ja toinen riski 1:110.

Soitin tänään vielä kysyäkseni veriarvot ja sain tällaiset tiedot:

S-PAP 628,50. Korjattu MOM 0,81. Mom 0,5.
hCG-B 25,48. Korjattu MOM 0,64. Mom 0,5.

Ikä-riskin perusteella en kuulemma olisi vielä päässyt jatkotutkimuksiin, mutta tuon toisen perusteella kyllä. Lapsivesitutkimukseen aika tulossa.

Sairastan itse selkärankareumaa johon Salazopyrin 2+2. Sekä lievää ihopsoriasista. Olen myös ylipainoinen BMI 33.

Sitkeä nuha on vaivannut minua jo kuukauden, johon olen käyttänyt nenäsuihkeita, Vikcs sinex ja Nasofan, en säännöllisesti, mutta muutaman viikon vaihtelevasti. Voiko tällä olla vaikutusta np-turvotukseen/veriarvoihin?

Aiemmin käsittääkseni np-raja on ollut 3,0 mm?
Miltä veriarvot vaikuttavat?

Vastaus 

Käyttämäsi lääkkeet eivät vaikuta riskilukuun, joka muodostuu yli hälytysarvon (1:250) yli meneväksi vähän kaikista osatekijöistä: jo pelkkä ikäriski on hivenen suurempi. Nt samoin hivenen korostunut. Myös PAPP-A arvo tukee 21-trisomiariskiä (on alle 1 MoM). Alle 1 MoM oleva b-hCG sen sijaan ei ole nostamassa tuota Down-riskiä. Äidin paino pitäisi ottaa huomioon riskilukua laskettaessa. Nt rajaa 3 mm käytettiin vuosia sitten, kun yhdistelmäseulaa ei ollut eikä viikkojen mukaisia nt-rajoja. Olet nyt myös vanhempi kuin edellisten raskauksien yhteydessä ja 21-trisomiariski kasvaa melko voimakkaasti tuossa iässä/vuosi.

On huomioitava, että riski 1:130 tarkoittaa toisin päin käännettynä, että 129 lapsella 130:stä ei ole 21-trisomiaa. Valitettavasti vain lapsivesi- tai istukkanäytteestä saadaan vastaus.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri