Edunvalvoja ei puolusta

Kysymys 

Tätini on kehitysvammainen (ns. down). En voi enää katsoa hiljaa vierestä, kun osa hänen sisaruksista ja näiden lapsista vähitellen vie häneltä kaikki arvoesineet: taiteen, vanhat asiastot ja arvokkaast huonekalut, ties mitä.

Meitä on kaksi sukulaista, jotka on yritetty auttaa. Oltu yhteydessä taoludelliseen edunvavojaan oikeusaputoimistossa. Hän ilmoitti ensin, ettei asia kuulu meille. Sitten autoimme tätiämme laatimaan kirjelmän, jossa hän itse kysyy omaisuutensa kohtaloa. Ensin edunvalvoja ei vastannut mitään, mutta muistuttelun jälkeen, että kaikki omaisuus sisältyy (nimelliseen) kauppahintaan, josta yksi sukulainen pakotti tädin allekirjoittamaan epämääräisen paperin. Lisäksi edunvalvoja ei luovuta tädille omaa rahaa vaan tämä on ihan muiden ihmisten hyväntahtoisuuden varassa. Uskon, että sukulaiset ovat kieltäneet myös rahan antamisen.

Onko tädilläni mahdollisuus saada oikeusapua, jos hän lähtisi ajamaan oikeuksiaan, kun hänellä on edunvalvoja, joka on töissä siellä yleisessä oikeusapuatoimistossa. Voiko jotenkin apua, että yleistä/maksutonta oikeusapua saisi tavalliselta asianajajalta.

Maistraattiin soitin myös, mutta eivät suostuneet keskustelemaan "ulkopuolisen" kanssa. Sen sijaan virkailija pystyi kyllä kertomaan, että täti joutuu käytännössä täyteen holhaukseen, ellei taloudellinen edunvalvonta miellytä. Onko tämä kuinkakin tavallista ja ennen kaikkea antaako laki mahdollisuudet tällaiseen ryöstöön ja päälle päätteeksi uhkailuun? Sukulaiset tahtoisivat sijoittaa tätini keskuslaitokseen. Eikö ne jo lopu kohta?

Vastaus 

Hei,

Tätinne taloudelliset asiat ovat yleisen edunvalvojan hoidossa. Edunvalvojan tehtäviin kuuluu pitää huolta päämiehen omaisuudesta. Omaisuus ja tuotto tulee voida käyttää päämiehen hyödyksi ja tyydyttämään hänen henkilökohtaisia tarpeitaan. Edunvalvojan tulee ottaa päämiehen omaisuus hallintaansa siltä osin kuin se on tarpeen tämän etujen suojaamiseksi. Päämiehen käyttöön on annettava kohtuullisena pidettävä määrä käyttövaroja; jolloin on otettava huomioon päämiehen tarpeet ja olosuhteet ja joilla on merkitystä päämiehen elämänlaadulle, itsenäisyyden tunteelle ja tyytyväisyydelle. Päämiehellä on myös oikeus saada edunvalvojalta selvitys raha-asioiden hoitamisesta ja taloudellisesta tilanteestaan.

Kertomanne mukaan viranhaltija uhkasi tätinne joutuvan "Täyteen holhoukseen" eli hänen kohdallaan hänet julistetaan vajaavaltaiseksi. Vajaavaltaiseksi julistaminen on melko harvinaista, eikä siitä päätä yksittäinen viranhaltija. Uhkailu ei kuulu hyvää hallinnointitapaa noudattavan viranhaltijan käytökseen.

Vähävarainen henkilö voi saada maksutonta oikeusapua oikeusaputoimistosta. Asianajotoimistoista maksutonta oikeusapua en tiedä kenenkään saaneen, se on yritystoimintaa, ja asianajajat saavat siitä toimeentulonsa.

Muuttoasiassa on tätiänne kuultava ehdottomasti, (Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista 8 §) ja hänen mielipiteensä otettava mahdollisimman hyvin huomioon. Laitosten hajauttaminen on jo hyvässä käynnissä, joten tätinne siirto laitokseen asumaan ei näytä todennäköiseltä.

Toivottavasti tätinne asiat järjestyvät.

Ystävällisin terveisin
Maritta Ekmark
lakineuvoja
Kehitysvammaisten Tukiliitto