Äidin sikiöaikainen säteilylle altistuminen ja tämän vaikutus down-riskiin
Hei!
Olen 25-vuotias (s. heinäkuussa 1986) nainen ja odotan ensimmäistä lastani. I ultra oli vasta rv 15+5, koska sen ajankohta oli viimeisten kuukautisten (18.6.11) perusteella laskettu, ilmeisesti raskaus on alkanut jo edeltäneiden kuukautisten (20.5.11) jälkeen. Ultran yhteydessä otettiin trisomia-veriseula ja tulokset antoivat ikääni yhdistettynä riskiluvun 1/40 (Papp-a 0,78 MoM ja Hcg-b 5,65 Mom). Riski on tietysti mielestäni huiman koholla! Lapsivesinäyte otettiin 26.9.11 ja nyt odotamme tulosta. Mieltäni on painanut viime päivinä se tieto, että ollessäni itse sikiö, tapahtui Ternobylin ydinvoimalaonnettomuus (26.4.86) ja niihin aikoihin on oman äitini mukaan kehittyneet mm. virtsatieni, joissa onkin todettu häiriötä (virtsan takaisin virtausta). Voiko olla mahdollista, että esim. munasoluni ovat vaurioituneet säteilyn seurauksena jo sikiöiässä ja voivat näin lisätä riskiä saada down-lapsi? Lisäksi minua kiinnostaisi, voiko veren hcg-b -arvo vaihdella päivän/päivien mittaan esim. syömisistä, kovasta urheilusta etc. johtuen? II ultra (rakenneultra) otettiin lapsivesinäytteen yhteydessä ja sen perusteella kaikki ok. Kiitos, jos voisit jotain kommenttia laittaa.
S-hcg arvo muuttuu raskauden kuluessa. Muutaman päivän välissä muutos on hyvin pieni, eikä muutosta tapahdu päivän sisällä. Istukka on varmaankin tutkittu ja normaaliksi todettu (?) uä-tutkimuksessa, kun lvp tehtiin. Eikö rvk 15+ tutkittu veren AFP ja hCG (nk keskiraskauden seerumiseula)? PAPP-A ei yleensä tutkita enää tuossa vaiheessa.
Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri
Lisäys Vernerin verkkotoimitukselta:
Säteilylle altistumiseen liittyvässä kysymyksessä kannattaa ottaa yhteytta Teratologiseen tietopalveluun. Teratogeeneillä tarkoitetaan ulkoisia tekijöitä, joilla on haitallisia vaikutuksia hedelmällisyyteen tai kehittyvään sikiöön. Tällaisia voivat olla äidin tai isän käyttämät lääkkeet, äidin infektiot, sekä erilaiset kemialliset tai fysikaaliset ympäristöaltistukset. Teratologinen tietopalvelu on avoinna arkisin klo 9-12, puh: (09) 4717 6500 (normaalihintainen puhelu).