Sikiön anemia

Kysymys 

Vauvani kasvaa masussa, mutta kärsii vakavasta rh-immunisaatiosta. Kohdunsisäisiä verensiirtoja ei ole vielä aloitettu, mutta ovat edessä. Voiko sikiö aikainen anemia aiheuttaa aivovammaa/vauriota? Miten? Kuinka alhainen hemoglobiini on jo vaarallinen?

Mitä vaurioita ja miten bilirubiini voi aiheuttaa sikiölle/vauvalle? Miten aikaisessa vaiheessa vauvan syntymän jälkeen mahdolliset vauriot voidaan huomata?

Vastaus 

Olisi hyvä tietää raskausviikot. Jos punasolusiirtoja ei vielä ole aloitettu, niin tuskin tilanne on vielä vakava. Nykyään käytännössä saadaan kiinni kaikki veriryhmäimmunisaatiot ajoissa (jos äiti käy neuvolassa), mistä syystä lasten vammautuminen on erittäin epätodennäköistä. Hb voi laskea hyvinkin matalaksi ilman vaikutusta aivojen kehitykseen. Elimistö suojaa elintärkeitä elimiä suuntaamalla lisääntyvän verenkierron niihin. Jos Hb laskee hyvin matalaksi, ilmaantuu sikiölle turvotusta ja nestekertymiä ruumiinonteloihin. Bilirubiinia vapautuu punasolujen hajotessa. Ennen nykyisiä diagnostisia ja hoidollisia keinoja, pahimmassa tapauksessa bilirubiini keräytyi sikiön aivoihin ja aiheutti aivovaurion.
Tärkeää on, että diagnoosi on tehty ja ymmärtääkseni myös hoitosuunnitelmat.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri