Sisaren ongelmakäytös
Hei!
Sisareni on 56v. lievästi kehitysvammainen, joka on alkanut uhkailla naapurin koiraa heittelemällä tätä kivillä. Hän on lähettänyt koiranomistajalle kirjeitä, joissa hän uhkaa tappaa koiran. Lisäksi hän on rakentanut yleiselle maantielle esteitä isoista kivistä ja puunrunkoista/puun oksista (ko. koiran päänmenoksi) - vaarana on, että autoilijat voivat ajaa esteisiin ja voi pahimmassa tapauksessa syntyä vahinkoa autoille tai henkilövahinkoja.
Sisarellani on ollut masennusta, jota nyt on alettu hoitaa deprresiolääkkeillä. Onko sisareni vastuussa teoistaan, jos jotakin sattuu? Hänellä on ilmennyt hiljattain muistamattomuutta tai kognitiivisten taitojen heikkenemistä.
Kyllähän tämä kuulostaa siltä, että teillä on täysi syy olla huolissanne sisarenne voinnista. Kuvailemanne käytös ei todellakaan ole enää normaalia eikä se selity ainakaan sillä, että sisarenne on kehitysvammainen.
Tällainen käyttäytyminen voisi johtua siitä, että sisarenne pelkää jotakin, kenties sitä, että hänelle tapahtuu jotakin pahaa tai että asiat eivät pysy hallinnassa. Pelko vain kohdistuu väärään tahoon, naapurin koiraan, joka sitten alkaa edustaa kaikkea sitä, mikä elämässä on uhkaavaa ja pelottavaa. Ulkopuolisen silmissä tällainen saattaa näyttää harhaluuloiselta, mutta kyseessä voi olla pikemminkin hätä omasta selviytymisestä.
Kerrotte, että sisarellanne on ilmennyt muistamattomuutta ja kognitiivisten taitojen heikentymistä ja että hänellä on todettu myös masennusta, johon hän on alkanut saada lääkitystä. Muistamattomuus ja kognitiivisen tason lasku voi olla masennuksen oire, mutta usein on myös päinvastoin. Alkavan muistisairauden mahdollisuus pitäisi nyt tutkia. Ette mainitse sisarenne kehitysvammaisuuden syytä, mutta jos kyseessä on Downin oireyhtymä, alkava muistisairaus on tuossa iässä jo varsin todennäköinen.
Kokonaisvaltainen arviointi sisarenne selviytymisestä ja toimintakyvystä ja palvelutarpeesta olisi nyt paikallaan. Millaisia järjestelyjä ja tukitoimia tarvittaisiin, että sisarenne tuntisi olonsa levolliseksi ja turvalliseksi ja pääsisi levottomuudestaan? Kehitysvamma- tai vammaispalveluiden sosiaalityöntekijä ja lähiverkosto koolle pohtimaan tilannetta ja tarvittavia lisätutkimuksia.
PsL Heikki Seppälä
Psykologi
Kehitysvammaliitto