Edellisen raskauden vaikutus riskilaskennassa
Hei,
olen 26 -vuotias odottaja, jonka edellinen raskaus päättyi keskeytykseen istukkabiopsiassa ilmenneen 21-trisomian takia. Minulla on ennestään kaksi tervettä lasta.
Nyt olen uudelleen raskaana rv. 12+3 ja tänään ultrassa sikiöllä mitattiin niskaturvotusta 1,9mm. Veriseulat olivat seuraavat: hCGb korjattu MoM: 1,82 MoM: 1,9 PAPP-A korjattu MoM: 0,48 MoM: 0,56
Riskiluku 1:70. Lääkäri ihmetteli ääneen, mikä riskilukuni niin korkeaksi nostaa, koska nt oli normaali kuin myös hänen mukaansa verikokeiden tulokset. Pyysin sitten kätilöä tekemään vertailevan riskilaskennan niin, että edellisen raskauden 21-trisomia jätetään laskuista pois. Tuloksena riskiluku 1:360.
Edellisessä raskaudessa perinnöllisyysklinikalla minulle sanottiin, että uusiutumisriski on n. 1/100. Onko siis oikein, että edellinen raskaus nostaa riskilaskennessa riskini n. 5-kertaiseksi?
Sikiöllä oli selkeästi nähtävä nenäluu, mitat vastasivat viikkoja täydellisesti ja ne rakenteet, mitä oli nähtävissä, olivat ok.
Tilanne tuntuu minulle odottajana erittäin hämmentävältä ja sekavalta.
Voidaanko riskilukua minun tapauksessani edes pitää luotettavana? Annetaanko edellisen raskauden kromosomipoikkeavuudelle riskilaskennassa liian suuri painoarvo?
Arvostaisin pikaista vastausta, jotta saisin lisää tietopohjaa päätökselleni istukkabiopsiaan menemisestä.
Ikäriskisi on pieni, rvk 12 noin 1:850, mutta sitä nostaa sekä selkeästi matalahko papp-a että jonkin verran korkeahko hcg-b. Niskaturvotus on normaali, mutta ehkä hivenen myös riskiä nostava. Yleensä seulonnassa käytettävän riskilaskusysteemin ei pitäisi ottaa aikaisempia kromosomipoikkeavuuksia huomioon. Aikaisemman 21-trisomian ajatellaan nostavan seuraavassa raskaudessa riskiä n 0,5-0,75 %:lla. 1:70:n ja 1:360:n ero vaikuttaa suurelta.
Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri