Kaksisuoninen napanuora ja napanuorakysta

Kysymys 

Raskausviikolla 22+1 todettiin sikiöllä kaksisuoninen napanuora ja kysta napanuorassa. Aivot, sydän, munuaiskaiut ja virtsarakko todettiin normaaleiksi ja mitat ovat sikiöllä viikkoja vastaavat.

Kuinka todennäköistä on, että napanuorassa olevat poikkeavuudet esiintyvät sikiöllä ilman muita elimellisiä vammoja tai kromosomivikoja?

Vastaus 

Kaksisuoninen napanuora eli 1 laskimo ja vain 1 valtimo 2:n sijasta, esiintyy lähes 1 %:ssa raskauksia. Napanuorakystiä eri kokoisina jopa useammin. Molemmat löydökset ovat useimmissa tapauksissa vailla merkittäviä ongelmia. Toisaalta molempiin molempiin löydöksiin liittyy varsin suurella riskillä myös ongelmia. Noin 25-30 %:ssa tapauksia esiintyy rakennepoikkeavuuksia, jotka voivat olla hyvin erilaisia, eri elimiin liittyviä. Myös kromosomipoikkeavuuden riski on suurentunut, erityisesti trisomia 13 ja 18.

Lievemmistä ongelmista merkittäviä ovat kohdunsis. kasvun hidastuma, mutta jopa kohtukuoleman riski on suurentunut loppuraskaudessa. Yleensä käytäntönä on tehdä tarkennettu rakenneultraäänitutkimus ja mikäli siinä tulee esiin rakenteellista poikkeavuutta, suositellaan kromosomitutkimusta. Koska raskaudessasi rakenteet ovat olleet kunnossa, on suositeltavaa seurata sikiön kasvua ja vointia tarkennetusti (rvk36?) loppuraskaudessa.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri