Toisen munuaisaltaan laajentuma ja down-riski

Kysymys 

Hei!
Rakenneultrassa (rv 20) vauvaltamme löydettiin lievästi laajentunut vasen munuaisallas (10 mm). Allasta kontrolloitiin kahden viikon päästä ja se oli pysynyt samana. Seuraava kontrolli olikin vasta kuukauden päässä ja sitten allas olikin laajentunut jo raja-arvojen yli (meidät siirrettiin kontrolloihin yliopistolliseen sairaalaan) ja laajentuminen on jatkunut koko ajan, ollen nyt rv:lla 36 2,9 mm. Painoarvio on tällä hetkellä 2,6 kg, mahan ympärysmitta ja reisiluun pituus keskikäyrällä.

Toinen munuaisallas on normaali ja lapsivettä on normaalimäärä. Synnytystä ei tulla käynnistämään. Niskaturvotusmittauksessa (0,7 mm) ja seerumiseulassa kävin rv:lla 11 ja sieltä ei jääty riskiryhmään. Ja muita löydöksiä ei ole löytynyt. Meille ei ole tarjottu mahdollisuutta kromosomitutkimukseen, joten nyt on iso huoli, onko vauvamme muuten terve? Eri lääkärit kontrolleissa mainitsee, että tässä tilanteessa on suurentunut riski kromosomipoikkeavuuteen. Olen 30-vuotias, perusterve ja normaalipainoinen.

Vastaus 

Ensinnäkin tärkeintä on, että sikiön toinen munuainen näyttää normaalilta. Onko kyseessä ainoastaan munuaisaltaan laajeneminen vai onko munuainen mahdollisesti kystinen, ei selviä kysymyksestä. Pelkkä munuaisaltaan laajeneminen toispuoleisesti syntyy yleensä jonkinasteisesta virtsankulkuesteestä. Jos virtsajohdin ei ole laajentunut, olisi kyseessä tukos munuaisen ja virtsajohtimen yhtymäkohdassa. Tuon tyyppisesti kehittyessään voisi ajatella, että tukos on vain osittainen. Tällaiset tukokset ovat usein hoidettavissa lapsen synnyttyä. Mitään syytä synnytyksen käynnistämiselle ei ole.

Munuaismuutoksiin liittyy n. 2-3 %:ssa kromosomipoikkeavuus. Kyseessä on tuolloin yleensä molemminpuoleinen muutos. Muiden poikkeavuuksien puuttuminen ja normaalit seulatulokset puhuvat kromosomipoikkeavuutta vastaan vaikka eivät tietysti sulje pois sitä varmuudella.

Olisiko teillä mahdollisuus päästä keskustelemaan lasten urologin kanssa jo ennen synnytystä? Moni huoli saattaisi vähentyä.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri