Vammainen lapsi, mitkä velvollisuudet

Kysymys 

Jos perhe huomaa, että heille on syntynyt vammainen lapsi, onko perheellä lakisääteinen velvollisuus hoitaa lasta? Mitkä muut vaihtoehdot ovat - voiko lapsen antaa adoptioon tai sijoittaa laitokseen, voiko lapsesta siis luopua täysin?

Vastaus 

Hei,

konsultoimme tässä kysymyksessä sijaishuollon sosiaalityöntekijää.

Suomessa lapsia ja perheitä autetaan eikä yksikään lapsi jää ilman apua.

Jos perhe tarvitsee apua lapsen asioissa, kannattaa olla yhteydessä oman alueen lastensuojelun sosiaalityöntekijään, jos mietitään lapsen sijoittamista oman kodin ulkopuolelle. Lastensuojelun avohuollossa kartoitetaan perheen tilanne ja voimavarat ja selvitetään, onko perhe saanut kaiken tarvittavan avun.

Jos perheen voimavarat eivät riitä, niin lapselle voidaan etsiä kodin ulkopuolinen perhe eli kyseeseen voi tulla sijaisperhe lastensuojelullisista syistä tai sijaisperhe kehitysvammahuollon palveluna. Joskus kyseeseen voi tulla myös sijoitus laitokseen.

Myös erityishoitoa vaativia lapsia voidaan adoptoida. Adoptioneuvonta on lasta luovuttavalle taholle ilmaista. Adoptioneuvontaa antavat mm. Pelastaa Lapset ry ja kuntien sosiaalityöntekijät.

Lisätietoa kannattaa kysyä rohkeasti mm. neuvolasta ja kunnan sosiaalityöntekijöiltä. Näin iso ratkaisu edellyttää, että saa kaiken mahdollisen tiedon asiasta.

Ystävällisesti
Vernerin verkkotoimitus