Vauvan kehityksestä ja kehityshäiriöistä

Kysymys 

Hei,

Tyttäremme on nyt 6,5 kk vanha. Synnytys ja raskaus olivat normaalit.

Tyttö oli kauan odotettu ja hedelmöityshoidoilla saatu, siksi ehkä itse olen turhan huolissani kaikesta. En osaa päästää irti siitä huolen tunteesta, jota kannoin mukanani lapsettomuuden ajan.

Kaikkien kehityskirjojen ym. mukaan tyttömme on joissain asioissa tullut ikätovereitaan perässä ja hiukan omintakeisesti (alla huolenaiheitani), ja haluaisin tietää, liittyvätkö nämä asiat cp-vammaan tai muuhun kehitysvammaisuuteen vai voiko ne laskea normaalikehitykseen kuuluviksi:

  • Tyttö morotti 5 kk saakka. Koko ajan moro-refleksi heikkeni, mutta 5 kk neuvolassa harjoittelija mielestään sai lievää moroa aikaiseksi, neuvolan täti ei. 6 kk neuvolassa ei varmuudella saatu enää moroa esiin, ja kotonakaan emme saaneet enää siinä 5 kk tietämillä.
  • Piti käsiä nyrkissä noin 4 kk saakka suhteellisen paljon, mutta tarttui esineisiin jo paljon aikaisemmin. Esimerkiksi leikkimatolla nyrkit olivat hyvin avoinna kun leikki ja tarttui, mutta sitten kun vain loikoili matolla, niin piti nyrkkejä paljon kiinni. Hiljalleen 4 kk iän jälkeen nyrkit ovat olleet koko ajan auki.
  • Aloittaessaan esineiden tavoittelun mahallaan ollessaan käytti enemmän vasenta kättään ja nojautui oikean varaan. Käytti kyllä esim. selällään symmetrisesti molempia käsiään leikkiessään, mutta kurkotteli tavaroita lähinnä vasemmalla. Neuvolassa ei huomattu mitään puolieroa, mutta kävin huoleni takia yksityisellä, joka huomasi lievän puolieron. Saimme lähetteen fysioterapeutille neurologian osastolle, mutta koska vauva alkoi kuukauden sisällä käyttää molempia puoliaan tasaisesti, peruin ajan. Kerroin hoitajalle että puoliero on hävinnyt, ja hän tarkisti ylilääkäriltä, joka oli sitä mieltä että ajan voi perua.
  • Oppi kääntymään 5 kk ikäisenä. Kääntyi ensin vain vasemman kyljen kautta, ja kuukautta myöhemmin oppi kääntymään oikean kyljen kautta ja takaisin selälleen. Silloin aloitti pyörimään myös akselinsa ympäri.
  • Nyt 6,5 kk varaa suht hyvin jaloilleen, vaikka välillä sekin tuntuu olevan hiukan hakusessa. Kuitenkin varvistaa usein kun seisottaa. Laittaa kuitenkin välillä molempien jalkojen kantapäät lattiaan. Oikealla varvistaa aavistuksen enemmän. 6 kk neuvolassa varasi hyvin jaloilleen, eikä siellä oikeastaan paljon edes varvistellut, joten ei luonnollisesti puututtu asiaan.

Nyt minua siis vaivaa se, viittaavatko nämä asiat ihan normaaliin lapsen kehitykseen vai voivatko nämä viitata kehitysvammaan?

Kovasti toivon vastaustanne, jotta saisin itselleni joko mielenrauhan tai ainakin osaisin valmistautua tulevaan.

Kiitos ja hyvää kesää!

Vastaus 

Hyvä "Huolestuja",

Olen pahoillani, että olette joutunut odottamaan vastaustani kesämökkeilyn takia näin pitkään. Luulen, että huolen aihe on kuitenkin haihtunut, niin normaalilta iloinen ja aktiivinen tyttönne vaikuttaa.

Vasta varvistuksen jatkuminen yli 8 kk on poikkeavaa, ja jo kirjoittaessanne se oli vain ajoittaista. Vauvan jokaisen kehityspiirteen vahtiminen estää valitettavasti hänestä iloitsemisen, aivan turhaan, sillä ei kehitys, niin kuin kaikki ihmisen elämässä, toimi teoreettisen kaavan mukaan, vaan varsin yksilöllisesti.

Nauttikaa siis vauvanne ainutlaatuisesta ensimmäisestä vuodesta moninaisine tapahtumineen.

Terveisin
Maija Wilska
kehitysvammalääkäri