Vielä yhteiskuljetuksista

Kysymys 

Täällä kysyi eräs kysyjä poikansa kuljetustuen käytöstä yhteiskuljetuksista. Meillä on samantyypinen tilanne ja pyytäisin vielä tarkennusta:

- Jos kehitysvammainen maksaa omavastuun ja hänen kuukausikiintiöstään "leimataan" yksi matka käytetyksi, onko hän velvollinen ottamaan samaan kyytiin myös niitä, joilla ei ole kuljetustukea ja jotka eivät maksa matkasta mitään? (Matkat ja niiden kestot pidentyvät olennaisesti)

"Jos taksissa matkustaa useampi henkilö, ei voi olla niin, että yksi käyttäjistä käyttää kaikki matkansa yhteisiin kerhomatkoihin ja toiset eivät käytä yhtään." Tämä tuli selväksi. Mutta entä voiko kunta rokottaa kaikilta yhteiskuljetuksessa matkustavilta paitsi omavastuun, myös yhden matkan 18 yhdensuuntaisen matkan kiintiöstä? Eikö tähän todella ole valtakunnallista suositusta?
Voiko samassa kunnassa eri taksiyrittäjät toimia asiassa aivan päinvastoin?

Vastaus 

Hei,

perusperiaate on selkeä: jos matkustaa, maksaa. Käytännössä esimerkiksi Helsingissa kukin maksaa omavastuun ja kiintiöstään puolikkaan matkan matkustaessaan palvelulinjalla.

Kehitysvammainen henkilö ei ole minkään lain mukaan velvollinen maksamaan muiden matkaa.

Laki antaa raamit, mutta kunnat järjestävät palvelun eri tavoin. Voi olla niin, että taksiyrittäjät samassakin kunnassa toimivat eri tavalla. Jos kokee tulevansa väärinkohdelluksi, on hyvä ottaa yhteyttä sosiaalitoimeen.

Ystävällisin terveisin,
Anu Purhonen
johtava sosiaalityöntekijä
Helsingin kaupunki