Myöhäinen sikiöseulonta

Kysymys 

Sain tiedon, että vauvallani on 1/150 todennäköisyys olla sairas. Kävin ultraäänessä vasta rv 13+1, jolloin niskaturvotukseksi saatiin 2,5. Tarkemmin sanottuna, saatiin kaksi tulosta; 2,4 ja 2,6 joiden keskiarvona siis 2,5. Mitä tämä luku kertoo raskausviikkoihin nähden? Voiko tulokseen enää nojata kun raskausviikkoja on jo 14?

Vastaus 

Veriseulan arvot tulisi aina ilmoittaa nk. MoM-lukuina, jolloin absoluuttinen arvo suhteutetaan raskausviikkoihin ja luku 1 on aina "normaalein" arvo. Nuo yllä ilmoitetut absoluuttiset arvot ovat papp-a:n suhteen maatalahkot ja hcg-b:n suhteen korkeahkot. Nämä molemmat nostavat trisomia-21 riskilukua. Rvk 11+ on vielä ok näytteiden ottoajan suhteen. Rvk 13+ samoin niskaturvotusmittauksen puolesta.

Niskaturvotus 2,5 vaikuttaa yhdistelmäseulassa myös 21-trisomiariskiä lisäävästi. Ikää ei kysymyksessä mainita, mutta sillä on myös suuri painoarvo riskilaskennassa. Tärkeää tuloksen suhteen on, milloin tutkimukset on tehty, ei se, milloin raskauden aikana (esim rvk 14) sen merkitystä arvioidaan.

Riski 1:150 kertoo sen, että tarvitaan 150 kanssasi saman ikäistä, samalla raskausviikolla olevaa näista, joilla on samat veriarvot ja joidan sikiöllä nt on 2,5mm, jotta yhdellä sikiöllä olisi 21-trisomia. Suhtautumiseen vaikuttaa tietysti myös se, mikä on ikäriski ja miten se suhtautuu saatuun riskilukuun.

Terveisin

Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri