Lapsen diagnoosit (jatkoa)

Kysymys 

Hei! Kysyin 5-vuotiaan tyttömme diagnooseista ja olinkin laittanut väärin numeron, se olikin Q02 liittyen päänkasvuun juuri, kiitos jo aiemmista vastauksista. Merkitseekö tälläinen diagnoosi että tyttömme olisi jotenkin vähemmän älykkäämpi kuin muut, eli onko tyttömme jotenkin lievästi kehitysvammainen vai heikosti lahjakas? Ainakin lääkäri totesi, että kun ei osannut kaikkea tehdä mitä käskettiin testeissä niin jos uudestaan epäonnistuu pakko todeta lievä kehitysvamma joka aiheuttaa koulussa oppimisvaikeuksia yms.... Voiko yhden tälläisen testin perusteella laittaa kehitysvammaleimaa tytön otsaan jos kuitenkin kotona osaa samat asiat, palaan vielä tytön pituuskasvuun, joka tällä hetkellä n.100 cm ja 13 kg.

Vastaus 

Hyvä kysyjä,

Tyttönne on pituuskasvussa alakäyrällä, mutta pään ympärys on sitä selvästi alempana käyriä vertailtaessa. Ei se sellaisenaan vaikuta älylliseen kehitykseen. Toiminta ratkaisee mihin asti oppimissuorituksissa pääsee. Hänhän on varsin hyvätasoinen nyt. Mitään diagnooseja ei voi älykkyyden suhteen asettaa eikä ennustaa. Rakastavassa virikkeellisessä ympäristössä hän tulee kehittymään parhaalle mahdolliselle tasolle. Tällaisessa tilanteessa joudutaan odottamaan mitä kuvailemani ympäristö saa aikaan. Prässäminen ei ole hyväksi, ahdistaa vain lasta. Kouluun menoiässä psykologi määrittää minkä tyyppinen koulu olisi häntä parhaiten edistävä. Ei lievä kehitysvammaisuus ole mikään katastrofi. Sellaiset ihmiset pärjäävät itsenäisesti ja tyydyttäviä työmahdollisuuksia löytyy kun heitä ohjataan oikein.

Selitin tuota lievää kehitysvammaisuutta näin tarkasti, että ymmärtäisitte, että sellaisesta tilanteesta selvitään hyvin. Olen tavannut tuntemattomasta syystä pienipäisiä lapsia, jotka ovat täysin avuttomia, liikkumattomia ja ainoa kommunikaatiomuoto on hymy. Voitte iloita siitä, että Teidän tyttönne aivot toimivat hyvin.

terveisin
Maija Wilska
kehitysvammalääkäri