43 v riskiluku 1:140

Kysymys 

Kävin ultrassa 12+4 viikolla ja sikiö kasvanut 14+5 mittoihin, np 1,19 ja kaikki näytti olevan kunnossa. Veriarvot olivat myös ok: hcg 105 ja papp-a 581. Riskiluku tuli yllätykseni kuitenkin 1:140. Elämäntapani ovat terveelliset ja minulla on yksi lapsi. En uskalla mennä lapsivesipunktioon keskenmenoriskipelon takia. Synnyttäessa olen jo 44-vuotias, mutta lapsi oli tarkoin harkittu ja rakkaudella suunniteltu.

Ikäriski kai ikäisilläni on jo yli 1:100, mutta miten tulkita omaa... Ainahan on riski olemassa, eikä tervettä lasta voi kukaan luvata. Haluaisin kuitenkin tietää: Kuinka moni ikäisistäni saa kohonneen riskiluvun seulonnoissa?

Vastaus 

43v. ikäriskisi 1. raskauskolmanneksen aikaan on n. luokkaa 1:20-25 eli siihen nähden seulariskisi on merkittävästi pienempi. Toisaalta, mikäli seula (sekä uä että laboratorio) todella on tehty vasta rvk 14+5, on yhdistelmäseulan luotettavuus jo selvästi huonompi kuin suositeltuina rvk (10)11-13. Oikeastaan ainakaan verinäytteitä ei pitäisi enää edes ottaa tuossa vaiheessa.

Korkeasta ikäriskistä johtuen suuri osa 43-vuotiasta saa riskin yli "hälytysrajan". Valitettavasti elämäntavoilla tai nuorempana saadulla terveellä lapsella ei ole vaikutusta tähän riskiin. Keskenmenoriski lapsivesipunktioon liittyen on max 1:200.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri