5-vuotiaan kehitys

Kysymys 

Hei kysyisin että kun kohta 5-vuotias tyttömme kävi neuropsykologin tutkimuksessa ja tulokset oli, että tietotaidolliset perusoppimistaidot olivat ikätasoa heikommat -2sd erittäin heikolle tasolle. Eli onko meidän tyttö jotenkin kehitysvammainen tai vajaaälyinen jollain tavalla, onko nämä testit jotain älykkyysosamäärätestejä, kuitenkin tyttö kotona ymmärtää kaiken ja tekee kaikkea mitä 5-vuotiaat tekevät ja osaa käsitteitä ja tekee ohjeitten mukaan, vieraassa paikassa tosin ujo ja ei uskalla sanoa vastauksia välttämättä kysymyksiin tai uskalla tai halua tehdä pyydettyjä asioita vaan tekee niinkuin itse haluaa, eli tälläiset asiat pitäisi ottaa tuloksissa huomioon?

Vastaus 

Neuropsykologisessa tutkimuksessa tehdään erilaisia ymmärtämistä ja
oppimista kartoittavia tehtäviä, sekä sellaisia, joissa tarvitaan sanallista
ajattelua, että sellaisia, joissa mennään enemmän näkemisen ja tekemisen
kautta. Keskittyminen ja asiassa pysyminen ovat myös tärkeitä. Joissakin
testeissä tuloksia verrataan siihen, miten samanikäiset lapset keskimäärin
pärjäävät, ja tästä vertailusta lasketaan erilaisia tunnuslukuja. Tuo -2sd
kertoo, että ero samanikäisten lasten keskimääräiseen tasoon on merkittävä.

Tottakai lapsen ujous voi vaikuttaa siihen, miten hän selviytyy tällaisessa tutkimustilanteessa. Olisi tavattoman tärkeätä, että psykologi antaisi lapselle aikaa tutustua tilanteeseen ja itseensä niin, ettei jännittäminen pilaisi koko touhua. Ja yhtä tärkeätä on keskustella vanhempien ja päivähoidon ihmisten kanssa siitä, miten lapsi toimii omalla maaperällään. Pelkkä testaus ei välttämättä tee lapselle oikeutta, vaan tarvitaan laajempaa kuvaa lapsen toimintakyvystä eri ympäristöissä.

Kyllähän tuo tulos silti kertoo, että tyttärenne kehitystä ja oppimiskykyä pitää nyt seurata. Joku on ollut siitä huolissaan jo tähänkin mennessä, koska tällainen tutkimus on tehty. Mihinkään leimojen otsaan lyömiseen ei pidä kenenkään lähteä. Nyt pitää lukea neuropsykologisen tutkimuksen tuloksia sillä silmällä, että etsitään sieltä niitä asioita, mihin olisi hyvä kiinnittää huomiota, kun kotona ja päivähoidossa tuetaan lapsen kehitystä. Vuoden päästä olisi hyvä tarkistaa, missä silloin ollaan ja miten kehitys on mennyt eteenpäin. Vasta sitten voidaan tehdä johtopäätöksiä.

Psykologi Heikki Seppälä
Kehitysvammaliitto