Down-nuoren kaihi

Kysymys 

Hei!

Lapsellani (16v) on synnynnäinen kaihi, joka aikaisemmin on ollut rengasmainen ja nyt viimeksi käydessämme lääkärissä on muuttumut "kuumaiseksi". Eli siis edennyt. Toinen silmä on huomattavasti parempi.

Lääkäri oli sitä mieltä, ettei leikkausta kannata harkita, koska toinen silmä näkee. Kuulemma maailma on täynnä yhdellä silmällä toimeen tulevia ihmisiä... Hänen mukaansa leikkausta kannattaa harkita, jos tulee suurempia ongelmia. Eli jos törmäilee seiniin tai kompuroi helposti (eli kaihi on edennyt roimasti toisessakin silmässä?).

Onko tosiaan näin, että huonomman silmän kaihia ei kannata hoitaa?

Vastaus 

Hyvä kysyjä,

Näillä tiedoilla on vaikea vastata kysymykseesi. Pitäisi tietää, mikä oli kaihisilmän näöntarkkuus ennen kuin kaihi peitti koko mustuaisaukon. Toinen tärkeä kysymys on: Mikä on lapsesi yleiskunto, mahdollinen ylipaino ja sydämen tilanne?

Jos leikkaukselle ei ole vasta-aiheita, kaihen leikkaaminen ja silmän sisäisen linssin laittaminen ovat tässä iässä todennäköisesti helpompi toimenpide kuin myöhemmin. Millaiset silmälasit lapsellasi on? Onko lähinäöntarkkuus sama kuin kaukonäöntarkkuus? Millä testillä ne on mitattu?

Kaikkiin kysymyksiini pitäisi löytyä vastaus tutkineen silmälääkärin muistiinpanoista. Jos niitä ei ole, niin uusi tutkimus on tarpeen.

Ystävällisin terveisin
dosentti, silmälääkäri
Lea Hyvärinen