Lateraaliventrikkelin koko

Kysymys 

Hei!
Olen 40-v perusterve nainen ja odotan kaksosia,nyt rv 32+4. (dikoriaalinen,diamniaalinen raskaus) Raskaus on sujunut tähän asti ongelmitta ja uä-kontrolleissa vauvat ovat kasvaneet tasakokoisina keskikäyrällä. Lapsivesipunktio onnistui vain toiselle ja tutkitut 3 yleisintä kromosomihäiriötä olivat normaalit. Uä-kontrolleissa kaikki on näyttänyt normaalilta,kunnes rv:lla 29 lääkäri mainitsi, että toisella vauvoista lateraaliventrikkelit olivat prominoivat, normaalin ylärajalla 9,2 mm.

Toisen vauvan later.ventrikkelin mitat olivat 7,2 mm. Ilmeisesti normaalin yläraja on 10 mm? Pitäisikö löydöstä seurata tai tehdä lisätutkimuksia nyt tai syntymän jälkeen? Viimeisimmässä uä-kontrollissa toinen lääkäri totesi aivokammioiden silmämääräisesti näyttävän normaaleilta, mutta ei tehnyt mittausta. Silmähän ei millin tai parin heittoa erota, joten mielestäni tarkka mittaus olisi ollut paikallaan. Löydös kuitenkin huolettaa kovasti ja pelkään,että aivokammioiden koko kasvaa edelleen. Kiitos jos pystytte vastaamaan kysymykseeni!!!

Vastaus 

Kuten itsekin toteat, normaalin aivojen sivuaivokammion leveyden raja on <10 mm. Mittaustulos on siis normaali. Tällöin ei ole mitään indikaatioita lisätutkimuksille. Toki olen samaa mieltä, että uusintamittauksen olisi voinut tehdä seur. kontrollin yhteydessä (vaikka vain rauhoitusmielessä). Joskus sikiön asento loppuraskaudessa voi kylläkin olla niin hankala, että luotettavaa projektiota päähän ei saada. Ota asia puheeksi seur. kaksosraskauskontrollin yhteydessä, niin eiköhän tilanne voida tarkistaa. Antamiesi tietojen perusteella tilanne vaikuttaa normaalilta eikä siten aiheuta ongelmia.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri