Kehitysvammako?

Kysymys 

Hei, poikani 3v ja n. 3 kk. Puhetta tulee sanoja, ei lauseita. Olemme olleet tukiviittomakurssilla ja puheterapiassa. Nyt lähetettä odottaen neurologille. Puheterapeutti puhui epilepsiasta ja kehitysvammasta, alkoi mietityttämään nämä. Toinen poikani 4v ja n.4kk. Oppi puhumaan n. 3 v. Mitä oireita minun pitäisi tunnistaa? Puhuu ns. omaakieltä, ymmärrettäviä sanoja n. 20 kpl. Dysfasiaako?

Vastaus 

Hyvä kysyjä,

pojallanne on selvästi puheen kehitys kovin myöhässä. Mutta miten on hänen muu kehityksensä? Onko oppinut käyttämään viittomia? Ymmärtääkö puhetta, entä liikunta ja leikkitoiminta? Mistä tuo epilepsiamaininta tuli? Vanhemmalla pojallanne oli ilmeisesti ollut myös sama ongelma. Ymmärtävätkö he toisiaan omalla kielellään? Tällaisia tapauksia kuvataan varsinkin kaksosten kesken. Teidän poikanne ovat myös kovin saman ikäisiä. Oliko poikien isän puhe myös myöhässä? Tällainen taipumus voi esiintyä suvuittain.

Minulla on nyt enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, kuten näkyy. Hyvä että pääsette neurologille. Asiat voivat hyvinkin selvitä vain poikkeamana normaalista aikataulusta.

Terveisin
Maija Wilska
kehitysvammalääkäri