Mahdollisesta cp-vammasta

Kysymys 

Hei,

poikani no nyt 4kk ja 4 päivää. Hän on a-vauva kaksoisraksudesta (ei identtisiä), joka sujui raskausmyryktystä lukuunottamatta hyvin. Syntyivät alakautta rv 37+2, pojalla oli napanuora kertalleen kaulan ympäri, mutta tätä minulle ei edes mainittu vaan luin myöhemmin potilaskertomuksesta.

Poika morotti vielä 4kk neuvolassa ja lääkärin mukaan myös käveli. Kävimme yksityisellä lastenlääkärillä vielä tänään muissa asioissa ja hän ei saanut kävelyä esille, mutta moron kylläkin. Poika tarttuu esineisiin, mutta pitää kuitenkin välillä nyrkkejä kiinni. erityisesti vieraassa paikassa(lääkärissä ja neuvolassa)kädet tuppaavat olla nyrkissä mutta kotona ovat usein auki kun poika rennosti leikkii lattialla. Vasta hymyyn ja kannattelee päätän vatsallaan. Ei kuitenkaan vielä varaa suorille käsille. Ei myöskään vielä käänny. Työntää esineet suuhun. Syö ja nukkuu hyvin ja kasvaa normaalisti. Nostaa päätä selkää käsillä nostaessa mutta ei vielä ihan samalla tasolla.

Olen huolissani primäärirefleksien säilymisestä. Eikö niiden pitäisi olla jo sammunut? Entä miltä tuo käsien asento vaikuutta?

Olen lukenut että myöhäiset heijasteet voivat viitata cp-vammaan. Millainen cp-vamma yleensä on? Onko se liikuntavamma vai liittyykö siihen usein älyllisen kehityksen poikkeavuuksia tai liittykö pitkään säilyneet heijasteet jotenkin älylliseen heikkolahjaisuuteen?

Olen kovin huolissani, varsinkin kun b-tyttö tuntuu olevan lääkärinkin mukaan edellä kehityksessä veljeään ja eroja on hellpo arjessa huomata. Huoletunkohan nyt turhaan vai vaikuttaako poika cp-vammaiselta?

Kiitos vastauksesta!

Vastaus 

Napanuorasta voi olla haittaa lapsen hengitykselle, jos se joutuu kiristämään kaulaa, mutta näin ei vamaan ollut. Olivatko Apgar-pisteet hyvät? Oleellinen asia! Niin varmaan oli kun ette siitä puhu.

Moro alkaa sammua juuri 4 kk iässä, eikä se ole päivistä kiinni. Kaikki kehityksen vaiheet ovat yksilöllisiä ja primitiiviheijasteiden sammuminen kuin myös kehitysasteiden saavuttaminen tapahtuvat eri pituisten ajanjaksojen aikana. Ajatelkaa nyt miten eri ikäisinä lapset oppivat kävelemään! Tarttumisheijasteen häviämisen tarkoitus on juuri tahdonalaiseen tarttumiseen valmistuminen. Kävely on kovin epämääräinen heijaste. Hyvä että poikanne ei ristitse jäykkänä jalkojaan seisomaan nostettaessa.

On hyvä, että vastaa hymyyn ja kannattelee päätään vatsallaan. Samoin on hyvä, että työntää esineet suuhun.

Suorille käsille varaamisen ja kääntymisen taitoja voi odottaa 6-7 kk iässä.

Myöhästynyt primitiiviheijasteiden katoaminen viittaa CP-vammaan, joka on nimenomaan motoriikan häiriö eikä se aina liity älylliseen jälkeenjääneisyyteen. Kertomanne oireet eivät viittaa kuin yksilölliseen omatahtisuuteen. Nämä heijasteet ovat vain osa oireista. Jos asia huolestuttaa voi käynti lastenneurologilla auttaa, sillä hän osaa katsoa monia muita ominaisuuksia ja kokonaisuutta.

Kiitos kysymyksestä, tämä on mieliaiheitani. Luennoinhan lapsen kehityksestä terveydenhoitajille 20 v.

Terveisin
Maija Wilska
kehitysvammalääkäri