Mitä odotan?

Kysymys 

Raskauteni eteni ihan normaalisti vkolle 27, kunnes kohdun kasvun hidastumisen ja sikiön liikkeiden vähenemisen takia menin Äpolin ultraan, jossa uutiset olivat varsin ikäviä. Sikiön oli erittäin pieni n. 800 g, laajetuneet aivokammiot sekä sydämestä löytyi useita golfpalloja 5-6 kpl tarkasti ei pystynyt laskemaan koska osa oli niin päällekkäin. ja otsassa jotakin josta ei aivan saanut selvää, kuitenkin syke oli 150, mutta sikiön liikkeet erittäin heikot itse tunnen lähinnä pieniä nytkähdyksiä. Lisäksi lääkäri oli huomaavinaan, että sormissa olisi virheasento keskisormi etusormen päällä.

Olen laihtunut nyt kuukaudessa 3 kiloa ja vatsani on painunut aivan alas, onko tässä nyt odotettavissa kuolevan syntyminen? Ennen aikojaan vai pitkitetäänkö raskautta jotenkin? Olen ymmärtänyt että nämä kaikki viitaisivat 18-trisomiaan joten onko raskautta pakko jatkaan viimeiseen asti. Itse voin huonosti, näkö hämärtyy, verenpaine korkea ja on pahaolo, kipeitä supistuksia tulee päivittäin. Minkälaisia nämä lapset ovat kuolleina? ovatko edes lapsen näköisiä? entä jos sydän ei lakkaa sykkimästä elvytetäänkö sitä? Kromosomitutkimuksiin pääsisin vasta vkolla 36 nyt (30) voiko sikiö olla pitkään kuolleena mahassa? Kiitän vastauksesta etukäteen.

Vastaus 

Vaikea tilanne. Jos sikiö menehtyy kohtuun, käynnistetään synnytys eikä odotella sen käynnistymistä itsestään. Jos tilanne on noin moniongelmainen, tuntuisi järkevältä tarkastaa sikiön kromosomit jo nyt ja sitten äidin voidessa noin huonosti miettiä tilannetta kokonaisuutena. Äidin terveys tulee aina ennen sikiön vointia. Toivottavasti sinulla on jatkuva yhteys ja kontrolleja äitiyspolilla, jotta sielläkin ollaan tietoisia tilanteestasi, joka vaikuttaa huolestuttavalta. Jos kyseessä on 18-trisomia, näyttää sikiö usein varsin normaallilta. 18-trisomia-lapsia ei elvytetä.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri