Mahdollinen pleuraneste keuhkon reunassa

Kysymys 

Hei!

Kävimme 16.3. nt-ultrassa. Ultraava kätilö sanoi sikiöllä mahdollisesti olevan nestettä oikean keuhkon reunalla 0,9 mm. Niskaturvotus oli normaalin rajoissa, eikä veriseula "hälyttänyt". Niiden ja ikäni (21v.) puolesta riski kromosomipoikkeavuuteen on 1:1100 tai 1:1500.

23.3. eli viikko edellisestä kävin jatkotutkimuksessa Naistenklinikalla, jossa ultrassa sikiön todettiin olevan ihan normaalin näköinen, mitään nestettä ei enää ollut. Hieman epäilivät, oliko nestettä koskaan ollutkaan, mutta kertoivat kuitenkin mahdollisuudesta istukka- tai lapsivesinäytteen ottoon, mikäli haluan. Jos nestettä oli ollut ja se oli itsestään hävinnyt, on olemassa riski kromosomipoikkeavuuteen, joka on kuulemma "pieni" n. 5 % luokkaa.

En suostunut näytteen ottoon heti, halusin miettiä kaikessa rauhassa kotona. Sain kontrolliajan 13.4. Jos haluan, lapsivesinäytteen voi ottaa silloin. Olemme mieheni kanssa miettineet päämme puhki mitä tehdä näytteen oton kanssa. Pelkään pientäkin keskenmenoriskiä, koska jatkotutkimuksissa ultrannut lääkäri sanoi, että riski keskenmenoon (0,5 %-1 %?) voi olla minulla samaa luokkaa kuin se, että mitään poikkeavaa löytyy, jolloin testi tehtäisiin "turhaan".

Kuitenkin ajatus down-lapsesta ja "yllätyksestä" synnytyksessä tuntuu pelottavalta.

Mielestäni tuo mahdollinen 5 % riski ei kuulosta pieneltä, onhan se kuitenkin 1:20.

Mitähän tässä nyt tekisi?

Vastaus 

Eiköhän kannata odottaa "rauhassa" tuota 13.4. ja kontrollitutkimusta. Silloin sikiö on merkittävästi suurempi ja siten paremmin tutkittavissakin. Voitte keskustella ja harkita uudelleen mahdollisia jatkotutkimuksia.

Nuo riskisuhteet ja prosentit ovat aina erittäin hankalia käsitellä ja suhteuttaa. Toisaalta, se mikä toiselle on suuri riski ei välttämättä tunnut siltä toisen henkilön kohdalla.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri