Aikuisen kehitysvammaisen asuinpaikan muutto
Kysyn, miten yleensä aikuisen kehitysvammaisen asuinpaikan muutos tapahtuu? Voiko tällainen tapahtua ilman, että kehitysvammaisen lähintä omaista tarvitsee informoida?
Kyseessä on aikuinen lievästi kehitysvammainen sisar, joka ymmärtää omia asioitaan, mutta jolla on taloudellinen virkaedunvalvoja. Vanhemmat ovat kuolleet.
Yritin sisartani kiinni enkä saanutkaan häntä tavanomaisesta asuinpaikasta kiinni. Osasin soittaa varapaikkaan, josta kautta rantain viimein selvisi, ettei ole tarkoituskaan sisareni palata varsinaiseen asuinpaikkaan. Otin yhteyttä henkilöön, jonka tiesin hoitavan sisaren asumisasioita. Hän kertoi kyllä vaihtoehtoja, mitä on olemassa ja sanoin mielipiteeni, mutta en saanut kutsua varsinaiseen palaveriin, jossa asumisasiasta päätettiin kunnan ja asumisasioita järjestävän kesken. Sisareni ilmeisesti kokouksessa oli.
Onko tavanomaista, että lähintä omaista ei tarvitse etukäteen informoida asuinpaikan muutoksista mitään? Onko tavanomaista jättää lähin omainen pois tällaisesta palaverista, vaikka omainen pyytää, että hänetkin tilaisuuteen kutsutaan, kun se järjestetään? Onko minulla lähimpänä omaisena oikeus kysyä palaverin pöytäkirjan perään? Olisiko minulla taloudellisena edunvalvojana paremmat oikeudet osallistua palavereihin?
En usko, että palaverin kulku tässä tapauksessa olisi mitenkään muuttunut, vaikka paikalla olisin ollut. Mutta onko tämä tavanomaista ja asiallista käyttäytymistä? Entä jos minä olisin ollut eri mieltä asioista? Kyllä minä isoja päätöksiä tehdessäni haluaisin kuulla läheistenkin mielipiteitä ja neuvoja, nyt sisareni joutuu tällaisia päätöksiä miettimään ainoastaan virkamiesten kanssa. Lievästi sanottuna ihmetyttää tällainen käytäntö.
Jos henkilöllä on taloudellinen edunvalvoja, mutta ei muuta edunvalvontaa, hän on täysivaltainen henkilö, ja hän voi esimerkiksi kieltää että sukulainen tulee paikalle. Asiakas voi sen sijaan pyytää kutsumaan paikalle sukulaisen tai tukihenkilön tms.
Yleensä palavereihin kutsutaan lähi-ihmisiä, ja asianomaisen kanssa sovitaan, ketä kutsutaan. Asiapaperit ovat salassa pidettäviä. Asianomainen voi näyttää oman kappaleensa omaiselle tai voi antaa luvan, että se lähetetään myös omaiselle. Omainen ei voi vaatia mitään papereita katsottavakseen (tai toki vaatia voi, mutta antaa ei saa). Taloudellisen edunvalvojan näkökantaa voidaan kuulla sijoitusasiassa, mutta ei häntäkään automaattisesti kutsuta palaveriin.
Ystävällisin terveisin
Anu Purhonen
johtava sosiaalityöntekijä