NT 5,3 mm

Kysymys 

Hei!
Olen 21-vuotias yhden terveen lapsen äiti. Olen raskaana neuvolan laskujen mukaan 12+1, mutta varhaisraskauden sekä nt-ultran mukaan sikiö on pienempi, nt-ultrassa 11+1. Saimme hälyyttävän isom nt-mitan 5,3 mm ja nyt pelkäänkin vakavaa kehityshäiriötä tai sydänvikaa sikiöllä. Sain lähetteen jatkotutkimuksiin, luultavasti istukkanäytteen ottavat jos saavat tai sitten punktioon ilmeisesti rv 15.

Sikiö oli selkeästi turvonnut, sen huomasi jo ennen kuin lääkäri sanoi asiasta. Turvotus jatkui päästä ihan alas selkään (en tiedä auttaako tämä kuvaus mitään, mutta turvotusta oli laajemmalla alueella kuin esikoisestamme havaittiin, silloin turvoke oli 1,3 mm.)

Raskaaksi tulossa on kummallakin kerralla kestänyt yli vuosi, mutta tutkimuksiin emme ole menneet kartoittamaan miksi raskautuminen kestää.

Kuinka todennäköistä on, että noin isolla niskaturvokkeella syntyi terve, tai edes leikkauksella tervehtyvä lapsi? Joudunko todellakin odottelemaan pahimmassa tapauksessa puoleenväliin raskautta ennen kuin saan tietää pitääkö raskaus keskeyttää vai ei? Jos siis sitä ennen ei tapahdu spontaania keskenmenoa.

Yritin selailla näitä kysymyksiä mutta vielä en ole löytänyt yhtäkään kysymystä jossa nt olisi ollut noin iso kuin meillä mitattiin...

Vastaus 

Jos nt on reilusti yli 5 mm ja turvotus jatkuu ympäri sikiötä, on poikkeavuuden riski yli 50% (70%?). Osa rakennepoikkeavuuksista, esim. sydänvioista, on toki hoidettavissa leikkauksella. Valitettavsti sikiön rakenteiden tarkastelu edellyttää tarpeeksi isoa sikiöta ja siksi tutkimukset voidaan tehdä vasta lähempänä raskauden puoliväliä.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri